1 USD
1.80194 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,242.0

Финансист: До три седмици вероятно ще имаме бюджет и това ще ни спаси

Финансист: До три седмици вероятно ще имаме бюджет и това ще ни спаси

Държавата е в патова ситуация, но няма място за паника, смятат експерти

Докладът на Министерството на финансите не е изненадващ предвид икономическата политика през последните месеци. Положението в държавата наистина е притеснително, но този доклад не бива да се гледа по определени точки в него и да се създава паника, около това мнение се обединиха финансисти, които коментираха доклада на Министерството на финансите пред businessnovinite.bg. 

Финансистът Любомир Дацов е категоричен, че фиксирането в конкретна точка от, в която е упоменат риск за страната, не е правилно. "Трябва да се гледа цялостната картина на този доклад. А тя казва едно - бюджетът е дебалансиран и има нужда спешни мерки за разходите.", обясни той. Според него министър Росица Велкова е обявила желание за мандат за изготвяне на Бюджет 2023 и той предстои да бъде приет до 3 седмици.

"Това е първата крачка от спасението на страната ни в тази ситуация. Ако не бъдат предприети последващи стъпки за справяне с разходите, ще имаме години на дефицити. С тези дефицити няма как да влезем в еврозоната и съответно това допълнително заплашва икономиката на страната", каза още Дацов.

"Няма изготвен бюджет, разходите нямат рамка и съответно се увеличават. Затова миналата седмица министър Росица Велкова разпореди 20% намаляване на разходите на всички министерства", коментира от своя страна финансистът Кольо Парамов.

Снимка: БГНЕС

По думите му държавата е в патова ситуация наистина, но, едва ли има сериозен риск за фиксирания курс лев-евро. "Смятам, че се прави излишно намаляване на ДДС за хляба и туризма, защото лишаването от приходи е най-тежката част в икономиката за една държава", обясни той.

Икономистът Димитър Събев също потвърди, че няма как България да бъде пред фалит и тези твърдения са по-скоро политически спекулации преди изборите. 

Какво мисли Димитър Събев за инфлацията вижте във ВИДЕОТО: 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии