Все повече работодатели дават бонус за препоръка

Все повече работодатели дават бонус за препоръка

Служители у нас ползват около 100 вида социални придобивки, сочи проучване

Липсата на кадри за всички сектори на икономиката отвори нова пазарна ниша. Работодатели, които не могат да попълнят свободните места в производството са готови да дадат средно 623 лева на човек, който им препоръча читав кандидат и той бъде одобрен и нает на работа.

Според проучване на „Мърсър Марш Бенефитс“, проведено в периода февруари – март 2024 г. сред 285 компании от цялата страна, около 64% от индустриалните предприятия практикуват този подход, пише "Марица". В IT-сектора е още по-популярен, правят го 77% от компаниите или над 2/3 от всички. Тук и бонусът за препоръка е доста по-солиден – средно 2 350 лева.

Този инструмент за привличане на нови служители не е нов. Доскоро обичайно се ползваше за хора с по-редки специалности, умения и езици. Сега обаче навлезе масово, за да подпомогне подбора на кадри. 

Ухажването от работодателите не спира дотук. Според проучването, работници и служители у нас ползват около 100 вида социални придобивки. Най-често шефовете предоставят здравна застраховка (94%), следвана от възможности за обучение и развитие (92%). Любопитно е, че на трето място идва предоставянето на някакво решение за паркиране (74%) за екипа във фирмата. Едва след това идва допълнителен годишен отпуск (72%) и служебен смарт телефон (69%).

 

Бизнес Видео Подкаст