Премиерът за АЕЦ: Това не са 43 касети ядрено гориво, това е отделяне от енергийната зависимост от Русия (ВИДЕО)

Премиерът за АЕЦ: Това не са 43 касети ядрено гориво, това е отделяне от енергийната зависимост от Русия (ВИДЕО)

АЕЦ „Козлодуй“ показаха как се зарежда първата касета със свежо ядрено гориво

 

Днес, 29.05, официално в АЕЦ „Козлодуй“ ще бъдат заредени първите 43 касети свежо ядрено гориво по договора с американската Westinghouse. Така България ще смени руското ядрено гориво, което използваше до момента с американско.

Снимка: БГНЕС

„През 2009 г и 2010 г. бях част от делегацията с народни представители, които имаха среща с Westinghouse“, казва служебния министър председател Димитър Главчев. „Това е началото на отделяне на пълната зависимост на Русия. Ако не се лъжа около 95% беше зависимостта на България от Русия по отношение на енергийни източници. Винаги е добре човек да има избор.“

По негови думи Централата има договор за доставка на свежо ядрено гориво на 6-ти блок от март месец 2023 г. с друг доставчик.

Снимка: БГНЕС

Разнообразяването на доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" не е тема от последните две години. Още през 2019 г. Агенцията по доставките на ЕВРАТОМ (ESA) препоръча на АЕЦ "Козлодуй" да проведе търг, но тогава Westinghouse току-що бе започнала да прави анализи за лицензирането на своето ядрено гориво за използване в българската АЕЦ.

Снимка: БГНЕС

„В 50-годишната история на АЕЦ  „Козлодуй“ за първи път Централата ще работи с алтернативно гориво, следвайки целта на България за диверсификация, с помощта на ядрената енергия“, каза служебеният министър на енергетиката Владимир Малинов и допълни, че АЕЦ „Козлодуй“ в момента произвежда 1/3 електроенергията, която се използва в България и страната ни ще продължи да работи по 7 и 8 блок на Централата.

Снимка: БГНЕС

„Днес не е краят на процеса, а е началото на партньорство в тази сфера, което ще продължи със строежа на нови блокове“, каза и американския посланик Кенет Мертен.

Припомняме, че на 19 януари 2024 г. председателят на АЯР Цанко Бачийски издаде разрешение за съхранение на горивото на Westinghouse в специален склад на АЕЦ „Козлодуй“.

Снимка: БГНЕС

На 22 април 2024 г., Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ „Козлодуй“ за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за 5 блок, произведено от Westinghouse. Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст