1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Утре ще пристигне ядреното гориво от Westinghouse в АЕЦ "Козлодуй"

БГ Бизнес

Днес товарът пристигна с кораб до пристанището във Варна

 

Първата доставка на ядрено гориво от Westinghouse, предназначено за 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй"ще пристигне утре, 20 април в централата. В посрещането на пратката ще се включи служебният министър на енергетиката Владимир Малинов, поканен е и служебният министър-председател Димитър Главчев, съобщиха от Министерството на енергетиката. 

От министерството припомнят, че в края на 2022 г. АЕЦ "Козлодуй" подписа договор с "Уестингхаус Електрик Швеция" за доставка на свежо ядрено гориво за 5-и блок на атомната ни централа. Това е практическа стъпка в изпълнение на програмата за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво за централата. 

На 24 януари тази година Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) издаде на АЕЦ “Козлодуй“ разрешение да съхранява свежо ядрено гориво тип RWFA на територията на площадката. В обхвата на разрешените дейности попадат единствено приемане и съхранение на касетите във възела за свежо гориво.

В края на миналата година АЯР получи всички необходими документи за издаване на разрешение за извършване на поетапен преход на блок 5 на АЕЦ "Козлодуй" към експлоатация с нов тип ядрено гориво RWFA, произведено от Westinghouse, каза тогава за БТА председателят на агенцията Цанко Бачийски.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии