1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Reuters: Украйна се надява да подпише споразумение за ядрени реактори от България през юни

Reuters: Украйна се надява да подпише споразумение за ядрени реактори от България през юни

Каква е цената на оборудването, обсъждана в преговорите?

Украйна се надява през юни да подпише споразумение за закупуване на два ядрени реактора от България, за да компенсира загубата на огромната си окупирана от Русия централа с шест реактора в Запорожие, заяви ръководителят на ядрената компания "Енергоатом" пред Reuters. 

Новите реактори ще бъдат построени в атомната електроцентрала "Хмелницки" в Западна Украйна и ще бъдат оборудвани с оборудване, проектирано в Русия, което Киев иска да внесе от България, каза Петро Котин в интервю. 

Русия придобива контрол над централата в Запорожие, най-голямата ядрена централа в Европа, след като започва инвазията си в Украйна през февруари 2022 г. Шестте ядрени реактора на Запорожката централа сега са спрени. 

"Преговорите между правителството на Украйна и България продължават... и мисля, че някъде през юни ще имаме резултат от сключването на договори с България за закупуване на това оборудване", каза Котин.

"Поставих задача пред нашата строителна организация и централата в Хмелницки да я подготвим за монтаж до юни", каза той, визирайки първия от двата реактора, който ще бъде готов за монтаж веднага. 

Той заяви, че ако той бъде доставен навреме и в пълен обем, "Енергоатом" ще има готовност да започне пусковите работи по новия реактор след две до три години - период, който е необходим и за производството на турбината за блока. Енергоатом води предварителни разговори с General Electric за изграждане на турбината, каза той.

Вторият реактор ще бъде инсталиран по-късно, но Котин не посочи срокове.

Той заяви, че България е определила предварително цената на двата реактора на 600 млн. долара, но София е склонна да увеличи цената на оборудването, което освен от България може да бъде закупено само от Русия.

"Има постоянно желание от българска страна да постигне по-големи ползи за себе си от тези 600 млн. долара и колкото повече време минава, толкова по-високи цени изказват, но ние все още сме фокусирани върху цената от 600 млн. долара", каза Котин.

 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии