Турция може да преразгледа споразумението между „Булгартрансгаз“ и „Боташ“

БГ Бизнес
 

„Булгартрансгаз“ и операторът на газопреносната система на Турция „Боташ“ подписаха споразумение за междусистемно свързване през януари

Турската страна е изразила готовност да преразгледа споразумението между „Булгартрансгаз“ и „Боташ“. Това съобщиха от енергийното министерство. 

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов и Алпарслан Байрактар – министър на енергетиката и природните ресурси на Турция, се срещнаха в Истанбул.

Снимка: Reuters

Повод за срещата, инициирана от българска страна, е решение на Народното събрание от 19 април, с което се възлага на министъра на енергетиката да предприеме необходимите действия с цел предоговаряне на споразумението между „Булгаргаз“ ЕАД и турската енергийна компания „Боташ“. 

Двамата министри се обединиха около това, че България и Турция ще продължат съвместното си сътрудничество за гарантиране на диверсификацията и сигурността на енергийните доставки. Те възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между „Булгаргаз“ и „Боташ“. 

Обсъдена е и възможността за увеличаване на свързаността между електропреносната и газопреносната система между двете държави. Отчетен бе и напредъкът, след като българският газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ ЕАД и операторът на газопреносната система на Република Турция   „Боташ“ подписаха споразумение за междусистемно свързване през януари т.г.

Снимка: Reuters

По думите на Малинов документът е от важно значение за диверсификацията на източниците на природен газ не само за България, а и за регионалния и европейския газов пазар. Чрез газопреносната мрежа на Турция се осигурява достъп до природен газ от добив от местни находища, Азербайджан, Иран и глобалния пазар на втечнен газ посредством терминалите за регазификация в Турция.

Бизнес Видео Подкаст