1 USD
1.78631 BGN
Петрол
Bitcoin
$38,164.7

Търся си „работа за мързеливи момичета“ и какво означава това в България

Търся си „работа за мързеливи момичета“ и какво означава това в България

Ако има работа за "мързеливи момичета", има ли такава и за "мързеливи момчета", питаме експерт

 

Не, това не са онези момичета, които стоят по кафенетата цял ден… Това са онези момичета, които искат да работят, това което обичат, но ако си вземат ден или два почивка, за да отидат на йога, обучение или просто, за да скочат до киното, да не бъдат нарочени за лоши служители.

В TikTok терминът „работа за мързеливи момичета“ или lazy girl jobs се появи, за да опише работните места с хубава заплата, разумни придобивки и стандартни работни часове от 9 до 17ч. Много от потребителите в социалната мрежа предполагат, че тези работни места могат да бъдат решението за културата на прегаряне и преумора.

Тенденцията „работа за мързеливи момичета“ на пръв поглед може да означава липса на амбиция или усилия, но не позволявайте на терминът да ви подведе. Тази тенденция изразява желанието за ефективност, гъвкавост и създаване на здравословни граници.

„Трендът тръгна от 26-годишната Габриел Джъдж в TikТok и се отнася до желанието за работа, която изисква по-малко усилия. Работа, която в същото време осигурява добро заплащане и баланс между професионалния и личния живот“, казва кариерният консултант Михаела Георгиева за businessnovinite.bg

Снимка: Михаела Георгиева

Според Михаела авторката на тренда не иска просто да насърчава мързела. Тя създава тази фраза, за да хвърли светлина върху токсичната култура на работното място и да насърчи жените да търсят работа, която не ги натоварва до пълно изтощение.

“Lazy girls jobs” е в отговор на онези работодатели, които разглеждат здравословният баланс между професионалния и личния живот като мързел. Лично за мен това е противодействие на т.нар. Hustle култура, в която се промотират упоритата работа и дългите часове като ключ към успеха“, добавя експерта.

От опита ми в интервюта за работа мога да ви споделя няколко неща, които ще ви покажат дали това място отговаря или не на термина „работа за мързеливи момичета“. Специалистите по подбор могат да ви подскажат колко големи са изискванията и натоварването само с няколко въпроса: „Как се справяш с напрежението?“, „Опиши ми как си представяш един работен ден?“, „Как се виждаш след 10 години?“. Всеки един от тези въпроси ще ви покаже реакцията на HR-a и дали се вписвате в представите му за натоварване. Така могат да проверят амбицията ви, желанието за развитие и доказване.

Още няколко неща, които да на пропускате докато чакате за интервю са дали служителите влизат притеснено, ако са закъснели, изглеждат ли уморени, изглеждат ли неподготвени?

Снимка: Getty/Istock Photos

Попитахме Михаела Георгиева има ли вече отражение този тренд в българската действителност.

„Не съм забелязала самата фраза да се използва от дамите, които си търсят нова работа. В същото време над 50 % от жените, които консултирам, поставят по-малко стрес, повече баланс между професионалния и личен живот, гъвкаво работно време и добро заплащане като основни свои критерии за избор“, казва Михаела.

Защо „lazy girls jobs”, а не “lazy man jobs”

Въпреки че терминът е насочен към жените, самата Габриел казва, че и мъжете могат да работят като “мързеливи момичета”.

Питаме експерта защо търсим работата ни да е по-лесна? По-лесна ли е била работата в миналото?

„Не мисля, че хората търсят лесна работа. Напротив - повечето от моите клиенти търсят смислена работа, която да е комплексна и в която да имат повече самостоятелност. В същото време да е работа, която не ги изцежда и не ги води до бърнаут. Те не искат да бъдат експлоатирани и имат нужда да обръщат внимание и на семействата си“, казва тя и добавя, че моделът на 40-часовата работна седмица вече не е толкова ефективен.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии