След опустошителните градушки: Каква част от българите застраховат домовете си?

Средната цена на застраховките у нас е от 50 до 300-400 лв. на година

 

България е доста назад по показателя "дял на застраховано домашно имущество" в сравнение с всичките ни съседки от региона. Под 10 процента от домовете на българите са защитени със застраховка, като става въпрос обикновено за ипотекирани жилища. Това каза в интервю за БТА Нина Колчакова, генерален секретар на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ).

Снимка: bTV

Нина Колчакова изтъкна, че в страните от региона, които имат сходна застрахователна култура и традиция като българската, но бяха поразени от катастрофални наводнения няколко поредни години, застраховането на домовете вече е над 60 на сто.  

В Унгария застрахованите домове вече са 75 процента, в Полша - 60 на сто, в Чехия - 63 процента, в Словения - 66 на сто, в Хърватия - 25 на сто, в Румъния - 20 процента. В Турция застрахованите жилища са 14 процента, а в Гърция 15 на сто, по данни на АБЗ.

Снимка: bTV

Според Колчакова климатичните промени могат да повишат нивото на застраховане и в България. 

 

Такава тенденция вече се наблюдава в световен мащаб. Когато хората в рамките само на една седмица виждат по телевизията чудовищни наводнения, свлачища и опустошителни градушки във всички краища на света, си дават сметка че вече няма място, където климатичните промени да не са осезаема заплаха за собствеността и начина ни на живот. 

Застраховането е единственият съществуващ механизъм за финансово възстановяване след природно бедствие и все повече хора го осъзнават, посочи Колчакова.

Снимка: bTV

По думите й застраховката е единственият начин за земеделските стопани да защитят доходите си при природни стихии. 

На каква стойност са средните нива на застраховките?

 

На българския пазар има голямо разнообразие от застрахователни продукти, предназначени за защита на домашното имущество. Цените на застраховките наистина са за "всеки джоб". Те могат да варират в приблизителни рамки от 50 лв. до 300-400 лв. на година и зависят от условия като застрахователната сума/лимит по полицата, покритите рискове, вида на имота и някои други. Когато се избира застраховка за дома, е много важно потребителят да обърне внимание най-вече на това кои рискове са покрити и кои не са. Основната и почти единствена причина за отказ за изплащане на обезщетение по имуществените застраховки е, че претенцията е била заведена за риск, който не е част от покритието по полицата или е изключен риск.

Основният пакет покрития включва обикновено пожар, природни бедствия като буря, ураган, градушка, наводнение, свличане на земни пластове, тежест от естествено натрупване на сняг или лед, ВиК аварии, вандализъм, и някои други. Към тях могат да се добавят и други покрития като земетресение, късо съединение и токов удар на електрически инсталации и/или уреди, чупене на стъкла, загуби на доход от наем, наем за алтернативно настаняване, кражба, отговорност към трети лица и някои други. Невинаги рискът "земетресение" е покрит от основния пакет, а може да е избираем, т.е. включва се към покритието на застраховката по желание и заявка на клиента, казва още Колчакова.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст