1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,187.5

Румен Радев на среща с гръцки компании за доставка на втечнен природен газ

БГ Бизнес
 

Президентът е отправил покани за разговор към представители на „Gastrade“ и „Копелузос Груп“

Президентът Румен Радев е отправил покани за разговор към представители на компаниите „Gastrade“ и „Копелузос Груп“ с цел обсъждане на възможности за увеличаване на количествата на втечнен природен газ, които България ще внася през Гърция чрез терминала в Александруполис.

За това информираха от прессекретариата на президента Румен Радев.

В началото на май, на официална церемония, на която присъства бившият премиер Кирил Петков, беше даден старт на строителството на терминала за втечнен природен газ край гръцкия град. 

Терминалът трябва да бъде завършен през следващата година. Той ще бъде свързан с газопреносната мрежа на Гърция с дължина от 28 километра. Годишният капацитет е близо 6 милиарда кубически метра синьо гориво, с което трябва да бъдат диверсифицирани доставките за Балканите.

Преди седмица, след заседание на Кризисния щаб в енергетиката, служебният министър Росен Христов, че са осигурени количества газ за септември, а до голяма степен и за октомври. По думите му, фокусът е върху системни доставки на оптимална цена.

В края на миналата седмица от правителствената пресслужба съобщиха, че служебният вицепремиер Христо Алексиев е заявил във видеоконферентен разговор с генералния директор на дирекция „Енергетика“ в Европейската комисия Дите Юл Йоргенсен, че българското правителство не възнамерява да води разговори за нов краткосрочен, средносрочен или дългосрочен договор с „Газпром Експорт“ – само разговори за получаване на количества по съществуващия договор.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии