Революция! Осъдиха колежанската лига на САЩ за $3 млрд. (ВИДЕО)

Революция! Осъдиха колежанската лига на САЩ за $3 млрд. (ВИДЕО)

От 2025 г. NCAA се задължава да плаща заплати на спортистите-студенти

 

Исторически и преломен момент в историята на спорта, съобщава ESPN! Занапред, NCAA - прочутата колежанска лига на САЩ, се превръща в платена лига за всеки един спортист, който се състезава и учи в университет, който е част от петте признати като най-силни конференции в Първа дивизия: ACC, Big Ten, Big 12, SEC и Pac-12.

Случващото се, на практика слага край на 100-годишната традиция на колежанската лига отвъд океана за спазване на напълно аматьорски статут на спортистите-колежани. Досега, всички те, без значение от спорта, който практикуват, нито от тяхната националност, НЕ ПОЛУЧАВАХА никакви пари за времето, в което се състезаваха за своя университет. На практика, занапред, NCAA по нищо няма да се различава, от която и да е професионална спортна лига по света.

NCAA прави тази революционна крачка след заведени срещу лигата дела от недоволни спортисти, които претендират, че имат пълното право да получават адекватно заплащане докато учат висше образование.

Нещо повече: Асоциацията ще трябва да плати повече от 2,7 милиарда долара обезщетения за 10 години на бивши и настоящи спортисти, казаха източници на ESPN. Освен това, страните също така са се съгласили за план, според който всяко училище да споделя до приблизително 20 милиона долара годишно със своите спортисти.

„Това е важна стъпка в продължаващата реформа на колежанския спорт, която ще осигури ползи за студентите-спортисти и ще осигури яснота в колежанския спорт във всички дивизии за години напред. Това споразумение гарантира, че тази уникална американска институция може да продължи да предоставя несравними възможности за милиони студенти”, казва президентът на NCAA Чарли Бейкър. От NCAA през всичките тези години като аматьори са тръгнали към големия спорт в NBA, NHL, NFL едни от най-големите и легендарни имена в историята на баскетбола, бейзбола, хокея на лед и американския футбол.

Условията за историческото споразумение предстои да бъдат одобрени от съдия Клаудия Уилкен, която председателства и трите случая на дела срещу NCAA до този момент.

Този процес се очаква да отнеме няколко месеца и източници казаха, че училищата вероятно ще започнат да споделят приходи през есента на 2025 г. Управителният съвет на NCAA и лидерите от петте водещи конференции ACC, Big Ten, Big 12, SEC и Pac-12, гласуваха да приемат общите условия, изложени в документ от 13 страници.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст