1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

Оборудването за “Белене” вече е оценено, струва над 1 млрд. евро

БГ Бизнес

Оценката на оборудването е изготвена във връзка с решението да бъде продадено на Украйна

Оборудването, складирано на площадката на , вече е оценено от компанията, наета да направи одита - “Мазарс консълтинг” ЕООД, което е българското подразделение на френската “Мазарс”. Сумата е над 1 млрд. евро, казва “24 часа”. То е направено за около три седмици и резултатите са предоставени на Националната елекирическа компания.

Снимка: Ладислав Цветков

Отчетени са не само стойността на корпусите на реакторите, на осемте парогенератора, циркулационни помпи, тръбопроводи и другите елементи на оборудването с дълък цикъл на производство, но и техническият проект.

 

Оценката на оборудването е изготвена във връзка с решението да бъде продадено на Украйна. То бе взето от Народното събрание по инициатива на ГЕРБ-СДС, подкрепени от ПП-ДБ, ДПС и “Има такъв народ”. С гласуването депутатите отмениха решение на парламента от 7 юни 2018 г. за възобновяване на действията по търсене на възможности за изграждане на АЕЦ “Белене” на пазарен принцип.

 

С новото решение се възлага на министъра на енергетиката да започне преговори с колегата си от Украйна за оборудването за АЕЦ “Белене”.

 

Снимка: БГНЕС

Според медията продажната цена не може да бъде по-ниска от платената от НЕК на “Атомстройекспорт”, която е 610,617 млн. евро, или малко над 1,176 млрд. лв. Преговорите се провеждат в 60-дневен срок след решението. Това означава, че в началото на октомври ще стане ясно дали те са завършили успешно.

Има ли Украйна потенциал да си направи сама атомна централа:

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии