1 USD
1.89188 BGN
Петрол
99.16 $/барел
Bitcoin
$24,085.0
Последвайте ни
1 USD
1.89188 BGN
Петрол
99.16 $/барел
Bitcoin
$24,085.0

Представят плана за финансовото оздравяване на "Булгаргаз"

БГ Бизнес
 

Целта е дружеството да може да плаща за реално договорените количества газ

Министерството на енергетиката, както и финансовото, ще представят план за финансовото стабилизиране на „Булгаргаз“ днес. Целта е дружеството да може да плаща за реално договорените количества газ.

На фона на опасенията от газова криза в страната служебният премиер Гълъб Донев обяви, че следващата седмица ще бъде обявен търг за краткосрочни доставки на втечнен газ, така че да бъде осигурено потреблението до края на отоплителния сезон.

Припомняме, че служебният министър-председател създаде кризисен щаб, който ще се опита да овладее цената на природния газ.

По време на първия брифинг на кабинета той определи ситуацията с доставките на синьо гориво като много сериозна и каза, че „Булгаргаз“ е във финансова криза.

България разполага със запаси от синьо гориво до края на септември. Служебното правителство трябва да вземе решение и по казуса с вече договорените от кабинета „Петков“ количества като срокът за това е 19 август. По този казус новите управляваща заявиха, че това е само оферта, предвиждаща доставката на едва три танкера тази година.

Перспективите пред България за подписване на нов дългосрочен договор за доставка са за втечнен газ, смята Иван Топчийски, председател на съвета на директорите на „Булгаргаз“.

Според него сключването на договор за втечнен газ е най-реалистично в дългосрочен план, но не може да се разчита на Азербайджан за цялото количество, тъй като там има ограничения на количествата.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Министър Шишков за газовата връзка с Гърция: Луксозна сграда с мебели, без ток и достъп

Coldplay
+11

Галерии