1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Колко излиза ски ваканцията в Сърбия?

Колко излиза ски ваканцията в Сърбия?

Все повече българи се ориентират към западната ни съседка за каране на ски

Въпреки сравнително топлата зима, любителите на ските вече усилено практикуват любимия си спорт. През последните години Сърбия стана предпочитана дестинация от българите за каране на ски. Има няколко курорта, които се посещават най-често, където има писти с различна трудност, красива прироа и евтина храна. Като цялоедноседмична ски ваканция в Сърбия излиза по-евтино от тази в България, показа проучване на businessnovinite.bg. 

Едноседмична ски ваканция в планините Копаоник, Златибор или Стара планина ще ви излезе между 250 и 2500 евро в зависимост от мястото за настаняване. Цените е там се покачиха тази година. 

Снимка: https://www.kopaonik.rs/zimska-galerija-1/#jp-carousel-1490

Копаоник е един от най-известните сръбски ски курорти. Намира се в централна Сърбия и е на 290 километра от София. Копаоник има общо 21 ски лифта и 24 писти. Най-дългата писта в Копаоник е 4 километра.

Цени за ски карта – от 139 евро или 280 лева за 6 дни. Можете да закупите дневна карта, която струва 21 евро. Ски оборудване и оборудване под наем – от 54 евро. Цената зависи от избраната марка и конфигурация. Цените на нощувките варират, като в курорта има няколко големи хотела и множество малки хотелчета и къщи за гости. Цените започват от 20 евро или 40 лева на стая и стигат до 1500 лева. Средната цена на нощувката е 100 лева.  

Ски център "Торник" е най-големият ски курорт на Златибор.
 Той се намира най-далече от България- на 420 кл от София. Този ски курорт има пет писти (Чигота, Торник, Рибница, Змаевац и Станкова раван) с обща дължина около 10 километра. Ски център Торник е оборудван с най-модерната 6-местна въжена линия, със 107 места. За най-малките и начинаещите е монтиран 150-метров транспортьор.

В Златибор еднодневна ски карта струва 21 евро, за деца- 17 евро, шестдневна ски карта струва 85 евро. Цените на нощувките в Златибор са малко по-евтини от тези в Копаоник, като тук преобладават апартаменти на цени около 70-80 лева на нощ за двама.  

Курортът Бабин Зуб е най-близкият до България, само на 95 км. от София. Цените на картите са същите като в другите два курорта. Тук преобладават по-евтините нощувки, средно около 60-70 лева на нощ на стая. 

Ако резервирате вашата зимна почивка в Сърбия няколко месеца по-рано, можете да получите значителни отстъпки. 

Цените на храните и напитките много зависят от мястото и типа заведение. Но средно кафето в сръбските зимни курорти, дори на пистите е около 2 лева, капучино 3-4 лева. Минералната цена е 1,20 лева. Средно ядене в заведение на човек излиза 15 лева.

Какво е положение в България?

Снимка: Ладислав Цветков

Еднодневната ски карта в Банско е 90 лева или над двойно по-скъпа от тази в Копаоник. Шестдневната карта е 515 лева при 280 лева в сръбския курорт. Еднодневната карта в Пампорово е 62 лева, а шестдневната - 330.  лева. Средната цена на нощувка в Банско и Пампорово е 180-200 лева. Цените на кафето и чая в заведение на пистите е 5 лева, а капучиното върви около 9 лева. Хранене в заведение на човек рядко може да е под 25 лева. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии