Питаме двама младоженци: Колко струва сватбата това лято?

БГ Бизнес

"Първо гледах рокли в София и дори облякох рокля за 4 000 лв. без да разбера", казва булката Ралица

 

Когато Ралица и Росен решават да се оженят определят приблизителен бюджет за сватбата си това лято на 27 август от около 10 000 лв. и на този етап само месец преди сватбата казват за bTV Бизнес Новините, че са успели да се вместят в бюджета и може би след сватбата ще се окаже, че са го надхвърлили съвсем малко.

Решихме през опита на нашите младоженци да проучим малко повече колко струват сватбите това лято.

Конкретно тук младоженците са поканили 43 гости, затова говорим за сравнително малка сватба.

Локация и куверт

„В началото проучвахме къде да бъде нашата сватба, като имахме няколко опции на морето и около София. На морето в един комплекс около Созопол ни предложиха оферта между 70 и 80 лв. на гост без алкохола, а на друго място в близост до Стара Загора цената беше същата“, казва бъдещата булка Ралица.

В крайна сметка младоженците се спират на място с открита площ край Елен Пелин (до София), като решават да наемат кетъринг фирма, която да донесе всичко – от маси и столове, до храната за сватбата. Цената в този случай също им излиза между 80 лв. и 90 лв. на гост.

„Извън София цените бяха доста по-високи и имаше всякакви такси като например 250 лв., за да си внесем торта и също толкова голяма такса, за да внесем алкохол на сватбата“, допълва булката.

„Другото лошо беше, че ни даваха минимална цена на наема на мястото, без да има значение броят на гостите. Ти си наемаш мястото за 24 часа без значение колко са хората, а нашата сватба не е голяма. Все пак ставаше въпрос за около 40 човека и не ни излизаше изгодно“, добавя младоженеца Росен.

Фото, видео и други услуги

Нашите младоженци избират пакет само с фото услуга без видео, но проверката им показва, че в моменти цените и за фотографите и за видеографите са около 90 лв. на час.

„Брат ми скоро също имаше сватба и на него му бяха предлагали много подобни оферти. Само за самата вечер е около 500/ 600 лв.“, казва булката.

DJ-ят в случая се оказва познат и цената не е от значение, но по думи на булката проучването ѝ показва, че тази услуга е около 600 лв.

Рокля и костюм

Ралица казва, че е предпочела да вземе своята рокля от Асеновград, защото там са най-бюджетни.

„Първо гледах рокли в София и дори облякох рокля за 4 000 лв. без да разбера. Това е много“, казва Ралица. „Най-масовите модели в Асеновград бяха 1000 лв.“

Младоженецът изкарва късмет, защото решава да облече костюм, който вече има и в който е вложил по-голяма сума преди години.

„Сега купихме само ризи и колан за около 200 лв.“, добавя Росен.

Ралица се сеща, че за сватбата на брат ѝ, която също е била скоро, са търсили костюм в София на популярната за това улица „Пиротска“ и целият сет излиза около 700 лв.

Украса

Украсата винаги е много значително финансово перо за всички сватби и тук всичко варира от това какво сте си избрали.

„При нас за 4 маси, една младоженска маса, арка и букет – всичко от естествени цветя е около 1 300 лв., но имайте предвид, че ние избрахме нещо съвсем малко и семпло“, добавя Ралица.

Снимка: iStock

Бъдещата булка дава за пример и други сватби над които има поглед и казва, че цената и там е била подобна.

„При брат ми беше около 1600/1700 лв., а те минаха през агенция. Ние използваме само флористка“, добавя тя.

По груби сметки нещата излизат както следва:

  • Украса за маса – 50 лв.
  • Арка – 300 лв.
  • Младоженска маса – 300 лв.

Младоженците ни казват, че ще спазят традицията роклята и халките да бъдат подарък от родителите, така че тези две пера не се включват в бюджета им.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст