1 USD
1.83853 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,342.7

Парите за солари за домакинствата ще се забавят

Парите за солари за домакинствата ще се забавят

По план средствата трябваше да тръгнат от 1 февруари

Предвиждаше се парите за изграждане на инсталации от слънчеви панели да тръгнат към домакинствата от 1 февруари, но от министерството на енергетиката обясниха  businessnovinite.bg, че срокът се отлага, тъй като трябва да се преработи целия пакет документи за кандидатстване.

Снимка: iStock

Най-общо казано – върви се към облекчаване на условията за кандидатите“, обясниха от ведомството. Трябва да се отразят промените в Закона за устройство на територията. Според измененията, режимът за инсталиране на фотоволтаична система до 20 kWp, на практика става уведомителен, стига енергията да бъде използвана само за собствени нужди. Отпада изискването за издаване на разрешение за строеж, с което като цяло се елиминират административните такси за инвеститорите в такива системи

Отразяване на възникнали казуси в рамките на общественото обсъждане

Непосредствено преди коледните празници, министерството на енергетиката публикува за обществено обсъждане процедурата, по която домакинствата могат да кандидатстват за безвъзмездна помощ до 15 хиляди лв. за изграждане на инсталации от слънчеви панели за производство на ток.

В рамките на общественото обсъждане са възникнали различни казуси – като например как непълнолетни наследници на имот биха могли да кандидатстват за субсидията за изграждане на слънчеви панели. Предвижда се това да бъде отразено в изискваната документация, като се предвиди възможност за кандидатстване от родител.

Кога ще тръгнат парите за солари?

След като бъдат отразени предложенията направени по време на общественото обсъждане и промените в ЗУТ, изискванията по процедурата трябва да бъдат съгласувани с финансовото министерство и ЕК. Очакванията са все пак парите да тръгнат в първата половина на февруари.

Снимка: iStock
Какъв е размерът на безвъзмездното финансира

Общият размер на безвъзмездното финансиране по настоящата процедура е 59 840 000 лева -   49 870 000 лева от Европейския съюз, и 9 970 000 лева национално финансиране.

Домакинствата могат да кандидатстват за до 15 хиляди лв. безвъзмездна помощ за изграждане на фотоволтаична инсталация до 10kWp. Кандидатите ще трябва да съфинансират 30% от стойността на инсталацията.

На 100% ще се финансират проектите за соларни бойлери. Там стойността на безвъзмездната помощ е до 1960 лв.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии