1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

Бизнесът очаква тежка зима, ще се вдигат ли цените?

Бизнесът очаква тежка зима, ще се вдигат ли цените?

Бизнес климатът в търговията на дребно е най-зле

Миналата година по това време енергийните цени накараха бизнеса да чака със страх предстоящата зима, тази година ситуацията се повтаря, но по други причини. Двете войни, несигурната икономическа среда, прогнозите за спад на поръчките и намалялото търсене правят стопанската конюнктура непредвидима и засилват песимизма на предприемачите във всички сектори, показват данните на НСИ за октомври.

2023 година започна с оптимистични очаквания на мениджърите, най-вече в промишлеността и търговията. През пролетта обаче бизнес климатът регистрира понижение, което се засили в края на лятото.

През октомври нещата изглеждат дори по-зле. Общият показател намалява с 2,7 пункта в сравнение със септември и се приближава много бързо до състоянието си от най-тежките месеци на 2021 и 2022 г. 

В промишлеността намалението е с 1,7 пункта в сравнение с предходния месец. Любопитното е, че през периода юли - октомври всъщност поръчките в промишлеността и натоварването на мощностите се увеличава и дори се очертава недостиг на мощности, с които да се изпълнят тези поръчки.

Но последната анкета - от октомври, отчита въпреки това засилване на очакванията за намаление на търсенето и от страната, и от чужбина, и то при положение, че цените останат на сегашното си равнище поне през следващите 3 месеца.

Мениджърите в промишлеността поставят на първо място като причина за песимизма несигурността на икономическата среда. А значителна част от тях смятат, че недостигът на квалифицирана работна ръка ще си остане дългосрочен проблем.

Опасенията на строителите до голяма степен се дължат на това, че очакванията са материалите да продължат да поскъпват.

Най-зле е обаче в търговията на дребно - там спадът на бизнес климата е със 7,5 пункта в сравнение с предходния месец, пише "24 часа". Този резултат се получава от това, че приблизително една трета от тях очакват продажбите да намалеят в следващите три месеца, традиционно считани за най-силните в годината. А една четвърт - че ще бъдат принудени да вдигат цените на дребно.

Единствено в сектора на услугите има, макар и лек, оптимизъм - бизнес климатът в този сектор бележи повишение с 1,8 пункта. Основните проблеми обаче и в този бранш са същите като в останалите - несигурната икономическа среда, липсата на работна ръка и опасения от общ спад в икономиката, който ще предизвика намаление на поръчките.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии