1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,149.8

Омбудсманът иска отмяна на забраната за технически преглед без винетка (ВИДЕО)

БГ Бизнес

Тази обвързаност е недопустима, смята Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева сезира Конституционния съд във връзка с наредба от закона за пътищата, която задължава собствениците на автомобили да си купуват винетки или да заплащат тол такси, за да минат технически преглед.

"Това обвързване е недопустимо. Правото да си купиш винетка е свързано с пътуване, а не всеки, който си прави технически преглед пътува. На практика обвързването на закупуването на винитка или плащането на такса нарушава правото на свободно преминаване из страната", казва Ковачева във видео, изпратено до медиите. 

Недопустимо е хора, които не се нуждаят от винетка, да са задължени да си купуват, за да минат технически преглед. А този преглед е много важен, за да може колата да бъде в движение, каза тя.

Омбудсманът посочва, че е напълно възможно собственик на моторно превозно средство никога да няма необходимост от винетка, но за да спази изискванията на закона за техническия преглед на автомобила си, е принуден да направи разходи за закупуване на винетка, която не му е нужна.

 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии