1 USD
1.83905 BGN
Петрол
Bitcoin
$26,558.9

Експерт: Реакторите на „Белене“ са твърде големи за оборудването на украинската централа

А с какво гориво могат да работят реакторите в Украйна и ние имаме ли ангажимент към това?

Президентът на Украйна Володимир Зеленски потвърди пред българския министър председател акад. Николай Денков интереса на неговата страна за закупуване на двата български реактора от неосъществената АЕЦ „Белене“ и оборудването към тях, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

По този повод попитахме експерта по ядрена енергетика Ивайло Найденов какво евентуално може да направи Украйна с реакторите.

Снимка: Ладислав Цветков

По думи на Найденов реакторите на „Белене“ могат да работят, както с руско гориво, така и с това на “Уестингхаус“, но към този момент България няма ангажимент през нея да минава сделка за гориво, предназначена за реактори в Украйна.

Снимка: БФИЕК

„Аз наистина съм изненадан от решението им. До този момент имаше информация, че няма да искат целите комплекти с реактора, а само парогенeратора и евентуално компресора на налягане“, казва Найденов за bTV Бизнес Новините.

Той разясни, че украинската атомна електроцентрала „Хмелницки“ в момента разполага с два блока: номер 3 и номер 4, като номер 3 е завършен на 70-80%, а номер 4 на около 20-25%.

„Оборудването на украинската централа не става за реакторите на „Белене“, защото нашите са много по-големи. Те не могат да се съберат там. Трябва да сринат мястото, за ги вкарат, но дали смятат да го направят не е ясно и можем само да гадаем“, казва още Найденов.

Снимка: Ладислав Цветков

Според информация на Найденов миналата година украинците са възнамерявали да завършат блок 3 само с допълнителното оборудване (парогенeратор и евентуално компресор на налягане), които обаче пак могат да се окажат големи за наличното оборудване.  

Снимка: Ладислав Цветков
Украйна има потенциала да си направи сама атомна електроцентрала: 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Земетресението в Мароко: Кристиано Роналдо отвори хотела си в Маракеш за оцелелите (СНИМКИ)

Coldplay
+6

Галерии