Няма мърдане, цената на газа тръгва нагоре от есента

БГ Бизнес

Има количества нефт и газ в морския блок "Хан Тервел", въпросът е дали ще има кой да ги проучи, казва Иван Хиновски

Трябва да се подготвим за увеличение на цената на газа през есента и зимата. Увеличението няма да е така драстично като миналата година, но пак ще е голямо, каза пред businessnovinite.bg енергетикът Иван Хиновски.

Още преди месец изпълнителният директор на Международната агенция по енергията (МАЕ) Фатих Бирол предупреди, че цените на газа ще тръгнат отново нагоре. По думите му енергията може да започне да поскъпва от началото на зимата, което би принудило правителствата да се намесят и отново да субсидират сметките.

Миналата седмица стана ясно, че правителството предприема пореден опит да се намерят желаещи за проучване на морския блок "Хан Тервел" за наличие на нефт и природен газ. От потенциалните кандидати да получат петгодишно разрешително за търсене на енергийните ресурси, с право на две удължавания от по две години, се очаква да платят депозит за участие от 15 хил. лв.

Според Хиновски, от предварителните сеизмични проучвания става ясно, че има налични количества нефт и газ в блока. Какво е тяхното количество обаче не е ясно. Предвид високите цени на газа обаче, не е ясно дали ще има кандидати за проучването, смята експерта.

До момента има три неуспешни опита за проучване на блока. Последният опит беше през 2021 г. Тогавашната процедура бе обявена през август 2019 г., но в определения срок не се появи дори кандидат, който да купи конкурсните книжа за блока.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст