Напрежение заради ниски заплати и лоши условия на труд в ядреното регулиране

Служителите на АЯР алармират за сериозни проблеми

 

Поради продължаващото забавяне, нежелание и на практика отказ от договаряне на Споразумение по въпросите на служебните и осигурителните отношения със синдикалната организация на НСФЕБ нарастват недоволството и социалното напрежение сред служителите на Агенцията за ядрено регулиране, съобщава БТА.

Забавени преговори 

Сред служителите на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) има нарастващо недоволство поради липсата на напредък в преговорите за по-добри условия на труд и осигуряване със синдиката им. Това създава сериозно социално напрежение в агенцията, което според работещите там може да доведе до дългосрочни кадрови проблеми и дори да застраши националната сигурност.

Отговорности на АЯР и специфичните рискове

АЯР отговаря за контрола върху ключови ядрени обекти в страната, включително атомни реактори, хранилища за радиоактивни отпадъци и обекти, свързани с медицинско и промишлено използване на йонизиращи лъчения. Работещите там осъществяват проверки и контрол, за да се гарантира безопасността при използване на ядрената енергия и радиационна защита. Те се грижат за над 2500 обекта с източници на йонизиращи лъчения, използвани предимно за медицински цели (над 2000 обекта в болнични и извънболнични лечебни заведения, в които се използват рентгенови уредби, ускорители и различни видове радиоактивни вещества за диагностика и лечение), както и за стопански и научни цели. 

 

Ниски заплати и липса на социални придобивки

Въпреки тези отговорности и високата квалификация, която се изисква за тях, стартовата заплата за инспекторите в АЯР е едва 1600 лева. Освен това, служителите са лишени от важни придобивки като право на безплатна храна, застраховка за трудова злополука и допълнително здравно осигуряване – неща, които са стандартни за работни места с високи рискове. Специфичните здравни рискове от йонизиращи лъчения при изпълнение на служебните задължения на работещите в АЯР не са отразени по никакъв начин в проекта на Споразумение със синдикалната организация. 

Преговори без резултат 

На заседание на синдикалната организация, проведено на 30 септември 2024 г., бе обсъдено предложението за ново Споразумение за условията на труд, но ръководството на АЯР отказа да направи промени в него, въпреки специфичните здравни рискове, свързани с работата на служителите. Синдикатът предупреждава, че ако не се предприемат мерки, това може да доведе до сериозни проблеми с набирането и задържането на кадри, което в крайна сметка би могло да застраши безопасността в ядрената енергетика на страната.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст