1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

За първи път от 20 години: Франция пуска нова ядрена централа

Свят

От предвидените 3 млрд. евро проектът се оскъпява до 12 млрд. евро

 

Държавната енергийна компания EDF обяви вчера вечерта, че органът за ядрен надзор е одобрил финалните подготвителни стъпки за старта на нов ядрен реактор в АЕЦ "Фламанвил" в Северозападна Франция, предава БТА.

Очаква се зареждането с ядрено гориво да започне идните седмици. Свързването на реактора с вода под налягане към националната енергопреносна мрежа е насрочено за лятото. 

Строителството на предизвикалия значителни противоречия реактор, започнало през 2007 година, бе завършено с доста над заложените в бюджета средства - вместо първоначално планираните 3,3 млрд. евро се очаква те да достигнат 12 млрд. евро.

Пускането в експлоатация на атомната централа се случва 12 години след първоначално предвидения срок.

За разлика от своята съседка Германия Франция продължава да разчита на разширяване на дела на ядрената енергия в енергийния микс и постигането на заложените цели за опазване на околната среда.  

Най-старата френска АЕЦ - "Фесенхайм" в Елзас, бе затворена през 2020 година, но се обмисля строителството на 14 или дори повече нови атомни централи. Освен това експлоатационният живот на 32 от съществуващите 56 съоръжения ще бъде удължен от 40 на 50 години, ако отговарят на условията за безопасност. 

Франция все още е вторият най-голям производител на ядрена енергия в света след САЩ. Междувременно Париж иска да разшири дела на енергията от възобновяеми източници, най-вече офшорната вятърна енергия. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии