1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Ръководствата на дружествата към икономическото министерство - с намалени заплати

БГ Бизнес

Досега ръководните им органи получаваха изключително високи възнаграждения

Министерството на икономиката и индустрията намалява значително възнагражденията на органите за управление и контрол на дружествата към МИИ, пише БТА. 

Освен възнагражденията, ще бъдат ограничени и сумите за представителните разходи и начините за тяхното разходване, съобщават от министерството.

С цел оздравяване на дейността и подобряване на ефективността на работата на публичните предприятия към министерството бе извършен анализ относно финансовото им състояние, включително и на получените възнаграждения на всички служители.

На база на предоставената информация е установено, че въпреки множеството констатирани управленски проблеми, ръководните органи получават изключително високи възнаграждения (над 12 000 лв. месечно), независимо от финансовото състояние и постигнатите резултати от предприятията, посочват от ведомството. 

В някои от публичните предприятия продължават проверки и на компетентните органи. При всяка приключила от тях проверка незабавно ще се предприемат мерки за отстраняване на констатираните нарушения и оздравяване на съответното дружество.

Програмата по оздравяване и преструктуриране на публичните предприятия ще премине през няколко етапа като се очаква процесът да приключи до края на 2023 г.

Първият етап стартира с ограничаване на разходите и неправомерното разходване на средства. На второ място е гарантиране на управленския капацитет в дружествата. В процес на изготвяне е и актуализирана бизнес програма за периода 2024-2026 година, както и изграждане и въвеждане на система за мониторинг и контрол. 

В средата на юли, в интервю за БТА, министър Богданов съобщи, че след приключване на разпоредените проверки ще започне работа по оздравяването и преструктурирането на публичните предприятия към МИИ. 

В края на миналата седмица, в интервю пред "Дарик", министърът на финансите Асен Василев посочи, че заплатите - по министерства, по сектори, за различни длъжности в едно и също министерство, са много неравномерно разпределени. По думите му има членове на бордове на държавни предприятия, които след махането на тавана на възнагражденията, взимат два пъти и половина заплатата на премиера.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии