1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

МВФ очаква рязко влошаване на българската икономика

МВФ очаква рязко влошаване на българската икономика

Инфлацията ще намалее, но не достатъчно

Световната икономика ще отбележи ръст от 2,8 %, сочат новите прогнози на Международния валутен фонд. Прогнозата за икономиката на България обаче е рязко влошена.

МВФ сряза наполовина прогнозата си за растежа на брутния вътрешен продукт на България през 2023 г. Икономиката на България ще нарасне с 1,4% тази година, след като през 2022 г. ръстът ѝ бе 3,4 на сто. Инфлацията у нас ще се забави до 7,5 на сто след ръста от 13 на сто на усреднена хармонизирана база за 2022 г. 

Предишната оценка, дадена от МВФ за икономиката на страната ни, е от октомври миналата година. Тогава от Фонда посочиха, че очакват през настоящата година брутният вътрешен продукт на България да нарасне с 3 на сто, а очакванията за инфлацията бяха тя да се понижи до 5,2 на сто.

В световен мащаб – еврозоната и Съединените щати ще избегнат рецесия, но ръстовете на икономиките им ще бъдат много ниски, според оценките на Фонда. За 20-те държави от еврозоната се очаква ръст от 0,8 на сто, докато американската икономика ще нарасне с 1,6%. Великобритания ще има спад от 0,3 на сто.

 

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии