1 USD
2.00516 BGN
Петрол
86.15 $/барел
Bitcoin
$19,008.1

Никола Стоянов: Над ¼ от европейските компании в Азия обмислят релокация на инвестициите си към Европа

БГ Бизнес
 

За сравнение през 2021 г. едва 7% от тези компании са обмисляли подобен ход

Над ¼ от европейските компании в Азия обмислят релокация на инвестициите си към Европа. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на откриването на Годишната среща със Службите по икономическо-търговски отношения. 

Цитираните данни за настроенията сред европейските компании е исторически връх за последното десетилетие, стана ясно по време на срещата. За сравнение през 2021 г. едва 7% от тези компании са обмисляли подобен ход.

„Сега е моментът България да бъде проактивна, да търси нови възможности и изцяло да промени начина на работа по привличане на чуждестранни инвестиции“, подчерта министър Стоянов. Според него това включва и започване на работа по нов Закон за инвестициите, който да се разработи в тясна координация с бизнеса.

„Говорейки за инвестиции обаче, сме силно притеснени от това, което виждаме, защото около 1/3 от нашите Служби по търговско-икономически въпроси са оставени празни“, каза министър Стоянов. Като примери той даде ключови за външната икономика на България държави като Франция, Италия и Дания. „Говорим за инвестиции, а реално сме оставени без търговски аташета в САЩ, Китай и Индия“, обясни министър Стоянов. Според него това положение е силно притеснително и България е оставена без реалния си инструмент за привличане на инвестиции и подкрепа на българския бизнес по места.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Създадоха най-голямата пирамида от пластмаса в Гиза

Coldplay
+7

Галерии