1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

"Галъп": Близо половината българи казват, че приемането на еврото ги кара да се чувстват несигурни

"Галъп": Близо половината българи казват, че приемането на еврото ги кара да се чувстват несигурни

Демографският разрез показва, че страховете са закономерно по-високи при по-възрастните хора

Перспективата за приемане на еврото в България продължава да поражда неяснота и по-скоро буди обществена тревога по отношение на жизнения стандарт. Това сочат данни от национално представително изследване на „Галъп интернешънъл болкан“ за БНТ.

44,3% от българите избират опцията „Приемането на еврото ме кара да се чувствам по-несигурна/несигурен“, при 23,5% на противоположното мнение.

Снимка: Галъп интернешънъл болкан

„Приемането на еврото не ме кара да се чувствам нито по-сигурна/сигурен, нито по-несигурна/несигурен“ - тази междинна опция пък назовават 23%, а други 9,2% признават, че не могат да определят. Няма ясни мнозинства, но видно е, че ентусиазъм липсва.

Демографският разрез показва, че страховете са закономерно по-високи при по-възрастните хора и съответните им политически предпочитания. При най-младите картината е осезаемо по-позитивна.  

Яница Петкова припомни в студиото на БНТ, че данните не са изненадващи на фона на предишни сондажи на агенцията, които показват, че в директен въпрос „за“ или „против“ еврото скептицизмът също надделява и явно е нужна повече разяснителна и информационна работа.

Изследването е проведено между 11 и 19 януари 2024 г. сред 807 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии