1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Проучване: В колко компании ще има 13-та заплата?

БГ Бизнес

Вижте резултатите от анкета сред работодатели, направена за businessnovinite.bg

Животът у нас, а и в Европа като цяло, поскъпна осезаемо в последната година. Националната статистика отчете, че през ноември годишната инфлация в  България е 16, 9%, и това дори при забавяне в темпа на инфлацията. Причината поради, която поскъпването на живота у нас се забави 2 поредни месеца е поевтиняването с 40% на природния газ. Цената му обаче тръгна нагоре през декември, а очакванията са през януари отново да поскъпне с 30-35%. Така инфлацията ще остане висока, а заплатите в повечето сектори изостават.

В близо 90% от фирмите ще има бонуси

Бонуси за Коледа няма да има за служителите на близо 12% от компаниите, участвали в проучването сред  членовете на Асоциацията на индустриалния капитал у нас. Анкетата е направена за businessnovinite.bg. Участие са взели 864 компании.

В 88% оттях, служителите ще получат коледни бонуси. Най-често, в 1/3 от фирмите, които са предвидили бонуси, те ще бъдат между 200 и 400 лв. До 200 лв. ще са бонусите във всяка пета фирма, а в 16, 5% от компаниите сумата ще е над 400 лв. Едва в 10% от фирмите е предвидена т.нар. „13-та заплата“.

В 7,4 на сто от индустрията, бонусите за Коледа са под формата на ваучери, показва проучването.

Снимка: БГНЕС

В 2/3 от компаниите, в които са предвидени коледни бонуси за служителите, размерът им е обвързан с резултатите на компанията през годината, показват още резултатите от проучването.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии