1 USD
1.81062 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,884.3

Проучване: В колко компании ще има 13-та заплата?

БГ Бизнес

Вижте резултатите от анкета сред работодатели, направена за businessnovinite.bg

Животът у нас, а и в Европа като цяло, поскъпна осезаемо в последната година. Националната статистика отчете, че през ноември годишната инфлация в  България е 16, 9%, и това дори при забавяне в темпа на инфлацията. Причината поради, която поскъпването на живота у нас се забави 2 поредни месеца е поевтиняването с 40% на природния газ. Цената му обаче тръгна нагоре през декември, а очакванията са през януари отново да поскъпне с 30-35%. Така инфлацията ще остане висока, а заплатите в повечето сектори изостават.

В близо 90% от фирмите ще има бонуси

Бонуси за Коледа няма да има за служителите на близо 12% от компаниите, участвали в проучването сред  членовете на Асоциацията на индустриалния капитал у нас. Анкетата е направена за businessnovinite.bg. Участие са взели 864 компании.

В 88% оттях, служителите ще получат коледни бонуси. Най-често, в 1/3 от фирмите, които са предвидили бонуси, те ще бъдат между 200 и 400 лв. До 200 лв. ще са бонусите във всяка пета фирма, а в 16, 5% от компаниите сумата ще е над 400 лв. Едва в 10% от фирмите е предвидена т.нар. „13-та заплата“.

В 7,4 на сто от индустрията, бонусите за Коледа са под формата на ваучери, показва проучването.

Снимка: БГНЕС

В 2/3 от компаниите, в които са предвидени коледни бонуси за служителите, размерът им е обвързан с резултатите на компанията през годината, показват още резултатите от проучването.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии