1 USD
1.80012 BGN
Петрол
86.66 $/барел
Bitcoin
$23,466.0

Кирил Петков поиска от Азербайджан допълнителни количества газ

БГ Бизнес
 

Премиерът в оставка е на двудневно посещение вчера и днес в Азербайджан

Премиерът в оставка Кирил Петков обсъди с президента на Азербайджан Илхам Алиев възможността за допълнителни доставки на азерски газ за България и политическата готовност на Азербайджан да подкрепи България. 

В официалния си профил във Facebook Петков написа, че двамата са открили много общи икономически възможности в областта на земеделието, химическите торове, строителството, отбранителната индустрия и информационните технологии. 

„В най-скоро време България ще открие и почетно консулство в Азербайджан. Дългогодишното приятелство между двете ни страни е време да стане реален мост за стратегически икономически проекти и по-значима енергийна диверсификация“, пише Петков. 

 

Премиерът в оставка е на двудневно посещение вчера и днес в Азербайджан, съобщава БТА. 

 

По-късно от пресслужбата на Министерския съвет съобщиха, че министрите на енергетиката на двете страни ще обсъдят подробностите по евентуални нови доставки на природен газ, извън тези, които вече са определени във връзка с новия интерконектор Гърция - България.

В рамките на посещението си в Баку днес Петков проведе среща с представители на азербайджанския бизнес, които имат търговски отношения с български фирми. По време на разговора премиерът Петков бе запознат с проектите им, добавят от Министерски съвет.

Отбелязва се, че търговският оборот между двете страни може да бъде увеличен, като нови възможности има в износа на химически торове от региона на Каспийско море и във вноса на храни и козметика от етерични масла от България.

Представителите на Българо-азербайджанската търговско-индустриална палата благодариха на премиера Кирил Петков за подкрепата за назначаване на почетен консул на България, който да подпомогне връзките между фирмите в двете страни.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии