1 USD
1.81062 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,884.3

Какво е брутна минимална заплата, която депутатите искат да приемат?

Какво е брутна минимална заплата, която депутатите искат да приемат?

Експерти обясняват ще се увеличи ли минималната заплата догодина

Депутатите от комисията по труда, социалната и демографската политика вчера приеха на второ четене промени, с които се определя размерът на брутната  минимална работна заплата за догодина. Това стана с гласуваното на второ четене на изменение, предложено от Деница Сачева от ГЕРБ-СДС и група народи представители, с което "минимална работна заплата" се заменя с „брутна минимална работна заплата“. Какво всъщност означава брутна минимална заплата?

"Няма такова определение на минималната заплата. Това е недомислие на вносителите", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров в студиото на "Тази сутрин" по bTV.

Знаем какво означава брутна заплата, но няма нищо общо с минималната заплата, която се определя от Министерски съвет на база на консултации, добави той.

"За да бъде адекватно числото на минималната заплата след прилагането на конкретен европейски механизъм , са посочени две индикативни стойности- 60% от брутната медианна заплата или 50% от средната заплата. Проблемът идва от това, че никой не си е представял, че някой ще закове в закон тези индикатори, които служат като ориентир", обясни Мария Минчева, зам. председател на Българска стопанска камара.

"Ако това предложение от вчера бъде прието, това означава, че ще се изчислявата така- миналата година средната работна заплата е 1500 лева. Половината от нея е 750 лева. Тоест това да е минималната заплата", каза Димитров.

Вижте повече информация по темата във видеото!

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии