1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Какво е брутна минимална заплата, която депутатите искат да приемат?

Експерти обясняват ще се увеличи ли минималната заплата догодина

Депутатите от комисията по труда, социалната и демографската политика вчера приеха на второ четене промени, с които се определя размерът на брутната  минимална работна заплата за догодина. Това стана с гласуваното на второ четене на изменение, предложено от Деница Сачева от ГЕРБ-СДС и група народи представители, с което "минимална работна заплата" се заменя с „брутна минимална работна заплата“. Какво всъщност означава брутна минимална заплата?

"Няма такова определение на минималната заплата. Това е недомислие на вносителите", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров в студиото на "Тази сутрин" по bTV.

Знаем какво означава брутна заплата, но няма нищо общо с минималната заплата, която се определя от Министерски съвет на база на консултации, добави той.

"За да бъде адекватно числото на минималната заплата след прилагането на конкретен европейски механизъм , са посочени две индикативни стойности- 60% от брутната медианна заплата или 50% от средната заплата. Проблемът идва от това, че никой не си е представял, че някой ще закове в закон тези индикатори, които служат като ориентир", обясни Мария Минчева, зам. председател на Българска стопанска камара.

"Ако това предложение от вчера бъде прието, това означава, че ще се изчислявата така- миналата година средната работна заплата е 1500 лева. Половината от нея е 750 лева. Тоест това да е минималната заплата", каза Димитров.

Вижте повече информация по темата във видеото!

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии