1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,149.8

Ще има ли по-високи данъци догодина?

Голям бюджетен дефицит очаква икономистът Румен Гълъбинов

"Ако се планира цялостно увеличение на работната заплата и на минималната пенсия от 1 януари, ако се предвидят и другите разходи, които сега се заявяват, тогава дефицитът на следващата година ще е доста голям. При положение, че приходите на държавата няма да се увеличават, при такива разходи няма как да няма голям дефицит", обяви пред businessnovinite.bg икономистът Румен Гълъбинов.

По думите му , за да се финансира този бюджетен дефицит, остават два варианта- да се взимат още заеми или да се вдигат данъци. "Видя се, че заемите поскъпват. Така, че в един момент е възможно да се отиде до увеличаване на данъците. Не мога да кажа кои данъци. Може да са данъци, свързани с прякото данъчно облагане, например подоходния данък, или корпоративни данъци, а може и да се увеличат косвените данъци, например ДДС. Има различни сценарии", обясни той. 

Гълъбинов е категоричен, че ръстът на икономиката ще бъде нисък догодина и пак ще има голяма разлика между ръста на БВП и дори намалената тогава инфлация. "Това  пак е рецесионно състояние, което може да доведе и до стагфлация. Този сценарии е възможен, ако въпреки увеличенията на лихвите от централните банки, инфлацията остане сравнително висока. Все пак еврозоната навлиза в рецесия и ние няма как да останем извън този процес", каза икономистът. 

"През последните години България беше в добър период на сравнително ниски данъци. В другите европейски държави данъците са доста високи. При всички положения обаче у нас трябва да се вдигнат сериозно и доходите. Едното върви с другото", каза още Гълъбинов.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии