1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Какви зеленчуци може да отглеждаме у дома през зимата?

Какви зеленчуци може да отглеждаме у дома през зимата?

Ако сте фен на домашните продукти, тази статия е за вас

Чудили ли сте се какво може да си засадите у дома през зимата? Обикновено засаждаме и гледаме зарзават или цветя пролетта и лятото. Но кагато през зимата ни се дояде нещо хрупкаво и вкусно, не е нужно да бягаме до магазина. вярно е, че ако сега засадите зеленчук, няма да може да го консумирате скоро, но пък когато това се случи, ще знаете, че сте си го гледали вие и че е чист продукт. 

Малките саксии, поставени на слънчев перваз на прозореца, ще се справят добре в зависимост от това, което отглеждаме. Не забравяме, че повечето прозорци обикновено са по-хладни през това време на годината, така че трябва да отглеждаме в тях по-студоустойчиви култури, пишат от topmaistor.com. Неща като микро грах, марули, кейл, бок чой и репички биха се справили добре на прозорците. Може да пробвате с целина, праз лук и брюкселско зеле. 

Стигаме до финалната стъпка. За целта ни трябва богата почва, която да напълним в саксиите. Слагаме избраните семена от нас и ги поръсваме с още малко почва отгоре. Поливаме внимателно с хладка вода.

Можем 2-3 дни да поставим найлон или стъкло върху саксията, за да създадем парников ефект. По този начин ще ускорим покълването. След това грижите ни се свеждат до по-често поливане с вода (влагата в саксиите по-бързо се изпарява), разрохкване на почвата и премахване на плевелите.

Как да засеем семената за разсад?

  • Поставете дренаж от експандирана глина на дъното на контейнера.
  • Напълнете с пръст, като не достига 2-3 см до ръба.
  • Разпределете семената на земята на интервали от 1,5–2 см. Малки семена не е необходимо да се заровят. Средните и големите са покрити със слой земя с дебелина 0,5–4 cm.
  • Навлажнете почвата през картер или спрей с пулверизатор.
  • За да предотвратите изсъхването на горния слой на почвата, покрийте разсад с фолио. Не забравяйте за ежедневната вентилация.

Как да покълнат семената?

  • Ако искате да стимулирате покълването на семената, можете да прибегнете до изкуствено покълване. За целта вземете тензух и го сгънете на два слоя или използвайте памучен плат. Навлажнете материала с вода, разпределете семената върху него и покрийте с другия край на среза.
  • Поставете тъканта на топло място, като не забравяте да овлажнявате от време на време бъдещи разсад с бутилка за пръскане.
  • Гледайте корените: започнете да засаждате веднага щом се излюпят. Обикновено отнема 3-7 дни.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии