1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Какъв потребител сте - скептик, крал или мечтател?

БГ Бизнес

Повечето българи все още плащат покупките си кеш

Какво е нужно, за да се подготвим за големия предпразничен пазар? Освен да планираме покупките и да проучим предлагането, трябва да осигурим и „портфейла“ на разходите – от текущите доходи или от спестявания. В краен случай – от кредити. Но и да решим как ще се разплащаме. Интересни данни за нагласите на българските потребители предлага международното проучване "Нагласи към методите на разплащане", извършено в страните от Централна и Източна Европа.

Факти в подкрепа

- Банковата карта заема второ място сред предпочитаните методи за разплащане от българите.

- Парите в брой продължават да държат първа позиция.

- Като основна причина да се избира плащане в брой, 38% от анкетираните посочват отсъствието на възможност за дигитална трансакция в магазина или пункта за услуги.

Едва 25% от анкетираните българи са платили за последната си покупка в магазин с карта или с помощта на телефон, смарт часовник или друго устройство, пишат "Активни потребители". На аналогичен въпрос за последната им онлайн покупка, 34% от анкетираните отговарят, че са платили в брой при доставка. Магазините, които осигуряват възможност за дигитални методи на разплащане, се възприемат положително от българските потребители - близо 41% от анкетираните смятат, че те са съвременни, а 42% от тях - че са ориентирани към клиента, показват резултатите от проучването.

Една пета от респондентите пък посочват, че са си тръгвали от хранителен магазин, тъй като липсва възможност за покупка с карта. Особено остро липсата на дигиталните разплащания се усеща на пазари и базари (42%), при фризьор, бръснар, козметик (45%), в такси (42%), при лекар, зъболекар или физиотерапевт (35%).

Малките и средните предприятия са гръбнакът на нашата икономика. За да останат конкурентоспособни и да процъфтяват в условията на глобалната дигитална икономика, те трябва да се погрижат да предлагат методите за разплащане, които клиентите им предпочитат – коментират експерти. Проучванията показват, че след 2018 г. повече от половината картови плащания в Европа вече са безконтактни, което ги превръща в новия „стандартен начин“ за плащане.

Предимствата

Бързината е от значение. В условията на все по-динамично и забързано ежедневие бързото разплащане безспорно е сред основните предимства на този тип плащания. Не се налага да предоставяш картата, за да бъде поставена в четеца на POS-терминалното устройство и да въвеждаш ПИН код. Така буквално печелиш повече време – безконтактното плащане на POS терминал е със 7 секунди по-бързо от обикновено плащане с карта и с 15 секунди по-бързо от плащане в брой. Ефектът се засилва още повече, ако си в любимия ти търговски център и пред теб има опашка от шест човека, които предпочитат да платят в брой - така ще се наложи да изчакаш още минута и половина само заради самото плащане.

Снимка: Unsplash/Harry Cunningham
Край на монетите в джоба. Повечето от нас не обичат монетите из джобовете, които остават след пазаруване в брой, а резултатът е, че често се опитваш да ги похарчиш по-бързо, за да се освободиш от тях и така правиш необмислени покупки, за дребни неща, които може да се окаже, че не са ти необходими. Плащайки с карта, не мислиш къде да държиш дребните монети и рестото остава спестено за важните покупки.

По-удобно е. Технологията, освен че прави разплащанията по-бързи от всякога, изисква по-малко действия от страна на потребителя. Това е и причината 65% от запитаните в рамките на проучването на Mastercard – Masterindex, потребители да посочат удобството на процеса като основен мотив за предпочитане на безконтактните плащания. Картата не напуска ръката ти и единственото, което се изисква е да доближена до POS терминалното устройство. Така можеш да правиш множество покупки без да носиш пари в брой.

Трансакциите са защитени. Безконтактните плащания са с изключително високо ниво на сигурност, тъй като картата не се поставя физически в четящото устройство и по този начин се минимизира рискът от скимиране – неправомерно копиране чрез скенер (скимер) на данните от магнитната лента на картата с цел последващото им копиране върху карта дубликат.

Портрет на потребителя

За да представи по-добре отношението на българите към парите, изследването разделя респондентите на шест сегмента:

"Скептиците" (27%, от 35 до 65 години) са най-многобройната група българи. Не обичат да инвестират или да се занимават с пари и не се доверяват на институциите. Предпочитат да държат парите си у дома. Кеш използват 57%, а дигитално се разплащат 33%.

"Кралете на живота" (20%, преобладаващата част са между 35 и 44 години). Те харчат бързо и безконтролно пари за онова, което искат. Предпочитат да плащат в брой (67%), едва 24% използват дигитални методи на разплащане.

"Заможните" (16% от анкетираните, преобладават между 45 и 54 години). Контролират парите и разходите си, но парите са само средство за постигане на целта - те ги имат, но не е необходимо да мислят за тях през цялото време и да се притесняват за тях. Само 26% използват пари в брой, 66% използват дигитални разплащания.

"Оптималните" (15%, срещат се от 35 до 65 години) - съзнателно управляват парите си - използват промоционални оферти, планират разходите си и инвестират в капитал. Ценят свободата на избора, затова не отхвърлят нито една форма на плащане. 57% обичат сделките в брой, а безналичните – 39%.

"Мечтателите" (14%, главно между 45 и 65 години) - биха искали да имат много, но към момента нямат, а и не управляват сериозно парите. В брой плащат 66%, а дигитално – 27%.

"Икономичните" (9%, между 55 и 65 години). Искат да планират внимателно разходите си. Случва се почти веднага да похарчат всички пари, които получат. Разполагат с ограничен бюджет и са съсредоточени върху това да оцелеят. С банкноти и монети плащат 38%, а 51% използват карти и свързани устройства.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Издаването на дебитна карта става бързо и лесно още с откриването на банковата сметка и няма нужда от процедури по кандидатстване и одобрение. Докато, за да имате кредитна карта, трябва да преминете през определени процедури. Независимо от различията между дебитна и кредитна карта, може да притежавате и двете. Докато е нормално да разполагате с наличните си пари и да ги използвате посредством дебитна карта, то, за да притежавате кредитна карта трябва да сте напълно сигурни, че можете да покривате месечните си вноски по изразходваните суми и лихвата по тях.

Има хора, които прибягват до използването на пари от кредитната си карта само в крайни случаи. Но е по-добре да разполагате с пари и да не ви се наложи да ги ползвате, отколкото да ви потрябват и да няма откъде да ги вземете.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии