1 USD
1.81062 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,884.3

Какъв ще е ефектът от глобите за изкривяването борсовия пазар на ток?

БГ Бизнес

Според работодатели, санкциите трябва да са по-високи

Санкцията, която КЕВР наложи е недостатъчна, за да има възпиращ ефект, но е стъпка в правилната посока. Това коментира пред businessnovinite.bg Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал по повод глобата, която КЕВР наложи на НЕК и още 5 компании, търговци на ток.

Санкцията е за манипулиране на борсовия пазар на електроенергия през първата половина на 2019 година. Според Велев, който е начело на една от работодателските асоциации, които тогава сигнализираха за проблема, за да имат глобите възпиращ ефект, то те трябва да са в милиони левове, а не в наложения размер.

Снимка: iStock

Ситуацията от 2019г. насам все пак се е подобрила, тъй като българската енергийна борса има по-добра свързаност със съседните в Гърция и Румъния например. „Така цените се виждат много по-лесно и това до голяма степен решава проблема с машинациите на борсовия пазар“, коментира още Велев.

От Националната електрическа компания заявиха, че санкцията е наложена за действия на ръководството през 2019г. и настоящият състав начело на НЕК оказва пълно съдействие в рамките на проведената проверка на КЕВР и съответно са предоставили всички необходими документи за установяване на обстоятелствата.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии