1 USD
1.80012 BGN
Петрол
86.66 $/барел
Bitcoin
$23,466.0

Какъв ще е ефектът от глобите за изкривяването борсовия пазар на ток?

БГ Бизнес

Според работодатели, санкциите трябва да са по-високи

Санкцията, която КЕВР наложи е недостатъчна, за да има възпиращ ефект, но е стъпка в правилната посока. Това коментира пред businessnovinite.bg Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал по повод глобата, която КЕВР наложи на НЕК и още 5 компании, търговци на ток.

Санкцията е за манипулиране на борсовия пазар на електроенергия през първата половина на 2019 година. Според Велев, който е начело на една от работодателските асоциации, които тогава сигнализираха за проблема, за да имат глобите възпиращ ефект, то те трябва да са в милиони левове, а не в наложения размер.

Снимка: iStock

Ситуацията от 2019г. насам все пак се е подобрила, тъй като българската енергийна борса има по-добра свързаност със съседните в Гърция и Румъния например. „Така цените се виждат много по-лесно и това до голяма степен решава проблема с машинациите на борсовия пазар“, коментира още Велев.

От Националната електрическа компания заявиха, че санкцията е наложена за действия на ръководството през 2019г. и настоящият състав начело на НЕК оказва пълно съдействие в рамките на проведената проверка на КЕВР и съответно са предоставили всички необходими документи за установяване на обстоятелствата.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии