Така щяха да изглеждат парите, ако бяха създадени от деца (СНИМКИ)

БГ Бизнес

Наградиха победителите в Националния ученически конкурс Моята паричка 2024

 

За мен това да „харчиш пари, които не си изкарал“ е най-вече хипербола – всъщност ги изхарчваш мигновено след като ги получиш, като вече отдавна си планирал точно как, кога и за какво. А моментът, в който се чувстваш богат или награден е толкова кратък, че никога не го усещаш като настоящ.Това пише 14-годишният Стефан Ступак от София в своето есе, с което печели първо място в конкурса Моята паричка в категорията 13-16 г.

Над 1000 ученици от 103 населени места се включиха в тазгодишното издание на Националния ученически конкурс Моята паричка, на който bTV е медиен партньор. Организатор е платформата за финансова грамотност The Little Chief с подкрепата на Junior Achievement Bulgaria.

Моята паричка - банкноти

Задачата пред участниците в категория до 12 г. беше да измислят и нарисуват свой проект на банкнота, а за ученици от 13 до 16 години да напишат есе по теми, свързани с парите и добрите финансови навици. Конкурсът завърши с пъстра изложба на най-добрите рисунки и най-интересните и запомнящи се цитати от есетата на учениците. Сред изложбата от творби и цитати може да се видят исторически личности, културни дейци, спортисти, анимационни герои, дори извънземни. Работите на децата са изпълнени послания за мира, бедността, опазването на природата.

Моята паричка - есе

На специално събитие на 8 юни бяха обявени и наградени и победителите. Общо 10 деца получиха отличия в двете категории на Моята паричка 2024. Водещи на церемонията бяха 8-годишната Карина Тодорова от ЧОУ “Света София” и 14-годишният Кристиян Костов от Националната търговско-банкова гимназия.

Първото място за рисунка грабна 11-годишната Ава Билял от София със своите “100 орфа”. Ава е пианист и в своята детайлна рисунка на банкнота тя е преплела любовта си към музиката и изобразителното изкуство със знанията си относно функциите и отличителните знаци на парите. Победителката е избрала централен образ в нейния дизайн да заеме Орфей - най-великият тракийски музикант и певец на древността, роден в Родопите. Издател на банкнотата според авторката е Тракийска музикална банка, а сред защитните елементи на ценната книга откриваме лента от петолиние с ноти, водни “музикални” знаци и специален знак за незрящи с протракийската цифра за 10 и символът за удължаване в музиката.

ПОБЕДИТЕЛИТЕ

В категория рисунка:

Победител на публиката: Кристияна Иванова, 10 г. от Русе

Първо място: Ава Билял, 11 г. от София

Второ място: Катрин Цветанова, 11 г. от Лом

Трето място: Божидар Атанасов, 11 г. от София

Специалната награда на УниКредит Булбанк: Петко Харбалиев, 8 г. От Бургас

В категория есе:

Първо място: Стефан Ступак, 14 г. от София

Второ Място: Александра Младенова, 13 г. от Видин

Трето място: Десислава Желева, 14 г. от София

Специалната награда на УниКредит Булбанк: Андрея Бакалова, 16 г. от София

Специалната награда на издателство Аз-буки: Пресиян Андреев, 13 г. от Дряново

Децата бяха наградени от членовете на журито, като всички те получиха медали, грамоти и специални награди от партньорите на конкурса УниКредит Булбанк, Озон, издателствата Клевър Бук, Керът, Сиела и Фют. Жури в тазгодишното издание на конкурса бяха лица от сферата на икономиката, медиите, изкуството:

  • Ирина Илиева, изпълнителен директор на Junior Achievement Bulgaria
  • Светла Костадинова, изпълнителен директор на Института за пазарна икономика
  • Михаела Савова (Mika Sav), художник, съосновател на Leader Class
  • Ивайло Христов, визуален артист, старши графичен дизайнер в Уникредит Булбанк
  • Кристиян Костов, изпълнителен директор на Darik Digital
  • Емил Спахийски, директор на Национално издателство за образование и наука Аз-буки
  • Енея Георгиева, редактор във Forbes Bulgaria
  • Темз Арабаджиева, автор на подкаста “Първа страница“ и маркетинг директор на Сиела

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст