1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

От 6 до 16 хил. лв.: Какви заплати взимат топ мениджърите в България?

БГ Бизнес

Проучването на БЕСА обхваща данни от последните 2 години

Ръководителите на центрове за разработка в технологичния и финансовия сектор са с най-висока абсолютна стойност на годишната заплата. Това показват данни от проучване, обхващащо тенденциите на заплащането на мениджърите през последните 2 години, на Българската Екзекютив Сърч Асоциация (БЕСА). 

Заплати на мениджъри в центрове за разработка, аутсорсинг или споделени услуги

Начело на класацията в абсолютна стойност на годишна фиксирана заплата са Ръководителите на центрове за разработка, аутсорсинг или споделени услуги. Тук попадат компании основно в технологичния бранш, както и финансовия и сектора на услугите.

Месечните заплати на лидерите на тези компании често надминават нива от 16 хил. лева на месец, след данъци. Отчетлива е разликата със следващия сегмент, в който сме обобщили данни за Управител/CEO на търговска компания – те получават около 14 хил. лева чисто на месец.

Снимка: iStock
Заплати на мениджъри в производство

"Директор на завод/мениджър на завод е една от най-търсените роли през последната година в резултат на промяната на макроикономическата среда и геополитическата ситуация, които доведоха да редица бизнес решения в посока преместване/разширяване на производства, скъсяване на веригите на доставка и заместване на чужди ръководители с локални експерти", казват от БЕСА.

Тук обхватът е доста широк – възнагражденията стартират от 6-7 хиляди лева и могат да надминат нива от 14 хил. лева чисто на месец. Интересно в търсенето на тези роли е, че често те са новосъздадени за организацията. Елементът на развитие на нов бизнес налага търсене на допълнителна ефективност, подобрения или нов поглед върху съществуващия оперативен модел.

Заплащане на финансовите роли в компаниите

При финансовите роли се наблюдава най-голям стремеж към актуализиране на профила и търсените компетенции, както и затвърждаване на стратегическото позициониране на ролята.

"Наблюдаваме повече фокус върху дългосрочно планиране, базирано на работа със сценарии, модели за анализ на данни, трансформиране и автоматизиране на процеси", казват от БЕСА. 

Средното месечно възнаграждение е със сериозен скок като надвишава 10 800 лева чисто на месец. Показателен за затвърждаването на Финансовата роля като стратегически партньор на бизнеса е фактът, че заплащането надскочи нивото на традиционно по-високите  заплати на ИТ директори.

Възнагражденията на Търговските директори нарастват по-отчетливо в последната година като често изпреварват в заплащането директорите по Човешки ресурси, които обичайно са по-търсени и ръстът на възнагражденията им е по-осезаем. При тези роли заплащането се изравнява в интервал около 10 хил. лева, чисто на месец.

"Необходимо е да се отбележи, че при Търговските роли ключов елемент от възнаграждението е бонусната част, обвързана с продажбите, така че в годишен аспект има разлики, които са по-видими", припомнят от БЕСА.

Снимка: iStock

Маркетинг

Маркетинг ролите, подобно на финансовите, показват търсене на все по-стратегически умения – визионерство, създаване на бранд, препозициониране. С развитието на технологиите и смяната на поколенията, фокусът беше върху по-тактически, дигитални роли. Сега отново имаме нужда от стратегически, широкоспектърни роли, чиято основна цел е търсене на нов подход към нова аудитория, която комуникира по нови канали и с нови послания. В отговор, хората които видяхме за този тип позиции са с възнаграждения около 9 200 лева чисто на месец, като ножицата тук е по-тясна.

При Ръководителите на Верига на доставки, въпреки турбуленцията и комплексността в последните години, търсенето и, съответно нивото на възнаграждение изостават. В последните месеци и занапред БЕСА очаква ясен акцент и тенденция към модернизиране и разбирането за тяхното ключово място в организацията. В момента заплатите на лидерските роли във Верига на заплащане варират значително, но средните стойности остават сравнително ниски, на нива от около 7 500 лв. чиста месечна сума.

Бонуси за резултати

Освен възнагражденията, ключов е бонусът за резултати. За повечето функциите около 20-25%, за лидерските роли 30-35%. Своето значение запазват участие в собственост, пенсионно- или живото-застраховане и други придобивки с по-дългосрочен характер. Но все по-често, дори на тези нива, са дискусиите относно гъвкавост на работното време, продължителност на почивката и семейна грижа.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии