1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Повечето работодатели ще увеличат заплатите на служителите си догодина

БГ Бизнес

Расте броят на българите, които искат да приемем еврото, казват от БСК

Очакванията за покачване на цените и по-конкретно – на цената на труда, кара повечето работодатели (67%) да включват в плановете си за 2023 г. ръст на възнагражденията, стана ясно по време на пресконференция на Българската стопанска камара.

Според анкетирани представители на бизнеса, в отговор на икономическата криза, почти половината от запитаните (48%) планират да увеличат обема на производството си, както и гамата от предлагани продукти/услуги.

Сред приоритетите на бизнеса за 2023 г. са търсенето на нови пазари, инвестициите в енергоспестяващи технологии и развитие/обучение на персонала.

В условията на неясни перспективи, бизнесът запазва висока степен на песимизъм, затова очакванията и плановете му за бъдещето са твърде предпазливи и подчинени на прагматизма, става ясно от проучването на БСК.

Според данните, се забелязва повишаване на дела на анкетираните, които одобряват присъединяването на България към Еврозоната. Расте и информираността по отношение на Националния план за възстановяване и устойчивост и Европейския зелен пакт.

Като най-големи пречки пред бизнеса анкетираните посочват липсата на работна ръка и често променящата се нормативна уредба, следвани от бюрокрацията, регулаторната тежест и липсата на електронно правителство.

За преобладаващата част от анкетираните високите цени на суровините, материалите и енергийните ресурси създават сериозни проблеми, което ги принуждава да увеличават крайните цени на продукцията си и да съкращават разходи.

Плановете за увеличение на минималната работна заплата в най-голяма степен се отразяват върху инфлационните процеси – почти половината анкетирани заявяват, че ще калкулират този допълнителен разход към цените на стоките и услугите.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии