1 USD
1.87862 BGN
Петрол
73.2 $/барел
Bitcoin
$93,395.3

Как да удвоите живота на някои основни хранителни продукти?

БГ Бизнес

Правилното съхранение е от ключово значение

Правилното съхранение на вашата храна може да намали шанса да се разболеете, да подобри качеството на храната ви и да ви помогне да спестите пари. Експерти от Plumbworld подчертаха петте най-добри храни, които никога не трябва да се съхраняват в хладилника.

Храните, които те изброиха, бяха домати, картофи, лук, чесън и хляб, които трябва да се съхраняват другаде, за да се удължи живота им.

Правилното съхранение запазва храната ви свежа за по-дълго, което означава по-малко ходения до супермаркета и по-голяма стойност от това, което купувате. Следователно знанието кои храни да съхранявате на стайна температура може да намали сметката ви за храна с немалка сума през годината, пише The Sun.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Например, ако храната ви може да издържи две седмици, а не една, можете да намалите разходите си наполовина.

Домати

Доматите, държани в хладилника, могат да загубят своя вкус и текстура. Това е така, защото ниските температури ги спират да узреят и развият сладкия си вкус и ги карат да развият набръчкана текстура.

Най-добрият начин да ги запазите свежи е като ги съхранявате на стайна температура и далеч от слънчева светлина. Можете да ги поставите на по-хладно място в кухнята си, ако са много узрели, но трябва да избягвате хладилника на всяка цена.

Доматите обикновено могат да издържат до две седмици, когато се съхраняват правилно. 

Картофи

Според експертите картофите се съхраняват най-добре на хладно, тъмно и сухо място - като килер или изба.

Експертът каза, че това е така, защото: „Съхраняването на картофи в хладилника може да доведе до по-бързото превръщане на нишестето в захар в тях“.

Снимка: istockphoto.com

Това ги кара да придобият тъмен цвят и прекалено сладка и песъчлива текстура. Трябва също така да се уверите, че сте ги поставили в дишаща торбичка (като хартия или мрежа), за да предотвратите натрупването на влага, причинявайки поникването им.

Торба с картофи обикновено издържа един до два месеца. Но оставени в хладилника те издържат само една до две седмици.

Лук

Лукът е склонен да абсорбира влагата, което означава, че лесно става каша и плесенясва в хладилника. Така че, за да запазите лука свеж и хрупкав, съхранявайте го на хладно, сухо и добре проветриво място.

Експертът също така предупреди да не се съхраняват близо до картофи, тъй като газовете и влагата, които отделят, могат да причинят взаимно разваляне.

Лукът, съхраняван правилно на хладно и сухо място, обикновено издържа два до три месеца.

Чесън

Един чесън може да издържи до шест месеца. Влажната среда на хладилника обаче може да причини покълване на чесъна, образуване на мухъл или гуменост.

Най-добрият начин за съхранение на чесън е на хладно и тъмно място с добра циркулация на въздуха. Сухото място в килера ви или контейнерът за чесън работи добре, за да запази вкуса и текстурата си за по-дълго време.

Хляб

Поддържането на хляба ви пресен в хладилника може да изглежда като добра идея, но Plumbworld каза, че това не е така.

В него се казва: „Реалността е, че ниските температури карат хляба да застоява много по-бързо. Хладилникът ускорява процеса на кристализация на нишестето, което изсушава хляба и го прави жилав и твърд."

Вместо се препоръчва да съхранявате хляба на стайна температура в кутия за хляб или хартиен плик, за да запазите мекотата му.

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

 

Съдържанието е информативно и не представлява консултация, препоръка или съвет за вземане на инвестиционно решение.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Виж всички предложения от брошурата тук