
Кои сектори у нас са най-засегнати от влошаването на германската икономика?
Новият брой на "Икономическия преглед" на БНБ разглежда влиянието на случващото върху България
Правилното съхранение е от ключово значение
Правилното съхранение на вашата храна може да намали шанса да се разболеете, да подобри качеството на храната ви и да ви помогне да спестите пари. Експерти от Plumbworld подчертаха петте най-добри храни, които никога не трябва да се съхраняват в хладилника.
Храните, които те изброиха, бяха домати, картофи, лук, чесън и хляб, които трябва да се съхраняват другаде, за да се удължи живота им.
Правилното съхранение запазва храната ви свежа за по-дълго, което означава по-малко ходения до супермаркета и по-голяма стойност от това, което купувате. Следователно знанието кои храни да съхранявате на стайна температура може да намали сметката ви за храна с немалка сума през годината, пише The Sun.
Например, ако храната ви може да издържи две седмици, а не една, можете да намалите разходите си наполовина.
Доматите, държани в хладилника, могат да загубят своя вкус и текстура. Това е така, защото ниските температури ги спират да узреят и развият сладкия си вкус и ги карат да развият набръчкана текстура.
Най-добрият начин да ги запазите свежи е като ги съхранявате на стайна температура и далеч от слънчева светлина. Можете да ги поставите на по-хладно място в кухнята си, ако са много узрели, но трябва да избягвате хладилника на всяка цена.
Доматите обикновено могат да издържат до две седмици, когато се съхраняват правилно.
Според експертите картофите се съхраняват най-добре на хладно, тъмно и сухо място - като килер или изба.
Експертът каза, че това е така, защото: „Съхраняването на картофи в хладилника може да доведе до по-бързото превръщане на нишестето в захар в тях“.
Това ги кара да придобият тъмен цвят и прекалено сладка и песъчлива текстура. Трябва също така да се уверите, че сте ги поставили в дишаща торбичка (като хартия или мрежа), за да предотвратите натрупването на влага, причинявайки поникването им.
Торба с картофи обикновено издържа един до два месеца. Но оставени в хладилника те издържат само една до две седмици.
Лукът е склонен да абсорбира влагата, което означава, че лесно става каша и плесенясва в хладилника. Така че, за да запазите лука свеж и хрупкав, съхранявайте го на хладно, сухо и добре проветриво място.
Експертът също така предупреди да не се съхраняват близо до картофи, тъй като газовете и влагата, които отделят, могат да причинят взаимно разваляне.
Лукът, съхраняван правилно на хладно и сухо място, обикновено издържа два до три месеца.
Един чесън може да издържи до шест месеца. Влажната среда на хладилника обаче може да причини покълване на чесъна, образуване на мухъл или гуменост.
Най-добрият начин за съхранение на чесън е на хладно и тъмно място с добра циркулация на въздуха. Сухото място в килера ви или контейнерът за чесън работи добре, за да запази вкуса и текстурата си за по-дълго време.
Поддържането на хляба ви пресен в хладилника може да изглежда като добра идея, но Plumbworld каза, че това не е така.
В него се казва: „Реалността е, че ниските температури карат хляба да застоява много по-бързо. Хладилникът ускорява процеса на кристализация на нишестето, което изсушава хляба и го прави жилав и твърд."
Вместо се препоръчва да съхранявате хляба на стайна температура в кутия за хляб или хартиен плик, за да запазите мекотата му.
Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM
Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK
Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN
Новият брой на "Икономическия преглед" на БНБ разглежда влиянието на случващото върху България
Новостите в самолетите подчертават нарастващия риск за авиацията
Стигна най-ниското ниво от юни 2023 година