1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

IT секторът: Максимален осигурителен доход от 4200 лв. е удар срещу средната класа  

БГ Бизнес

Предложението за вдигане на максималния осигурителен доход разгневи високотехнологичния бизнес

 

Недопустимо е да се повдига отново темата за увеличаване на максималния осигурителен доход, се казва в обща позиция на високотехнологичната индустрия у нас. IT секторът, очаквано, се възмути от поредната идея на БСП за вдигане на максималния осигурителен доход от 3400 на 4200 лв.

 

 „Намираме за недопустимо изобщо темата да се поставя в публичното пространство, особено на фона на отсъстващ цялостен проект за национален бюджет  - без никаква ясна политическа визия за справяне със сложната икономическа ситуация и без мерки за стимулиране на високотехнологичната индустрия като двигател на изваждането от икономическата криза на страната“, се казва в позицията на IT бранша.

 

Снимка: Thinkstock

Те допълват, че увеличаване на МОД е удар върху средната класа в България, която е гръбнакът на българската икономика. Тежестта на тази мярка ще бъде понесена от креативните хора, заети във високотехнологичната индустрия, които и без друго с много усилия и без никаква подкрепа от държавата, успяваме да задържим да работят в български компании и да плащат данъците и осигуровките си у нас.

„Напомняме, че и в момента всеки зает във високотехнологичните индустрии създава висока добавена стойност и допринася за държавния бюджет три пъти повече от средното за страната под формата на данъци и осигуровки. Отделно от това заетите във високотехнологичните индустрии движат потреблението в редица други сектори като търговия, туризъм, бизнес с имоти, развлечение, култура и мн. др“, се казва още в позицията на високотехнологичната индустрия. 

Снимка: iStock

Припомнят също, че браншът им се влияе силно от световните тенденции. А там вече се забелязва свиване на растежа във всички сектори, което неминуемо ще се отрази през 2023 г. и в България.   „Много от съседните държави са предприели категорични мерки, за да дадат възможност на високотехнологичните си индустрии да запазят темпото на своето развитие чрез целенасочени политики, окуражаващи развойната дейност и намаляващи или премахващи данъчно-осигурителната тежест за компаниите и служителите. На този фон в България единственото „решение“, което хрумва на политиците, е да увеличат МОД, задоволявайки единствено тяснопартийните си цели без оглед на националния интерес“, допълват от IT сектора.

Оттам казват, че са готови да обсъдят мерки за изсветляване на сивата икономика у нас и за това как нивата на осигуряване в България да са адекватни, без обаче да се допускат необосновани промени в данъчно-осигурителната рамка. В противен случай ще се подложи на изпитание малката ни зараждаща се средна класа и ще се дискредитира предвидимостта на бизнес средата в страната, казват още високотехнологичните компании.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии