1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$42,312.8

Имате наводнен имот на морето? Ето какво покрива застраховката (ВИДЕО+СНИМКИ)

Имате наводнен имот на морето? Ето какво покрива застраховката (ВИДЕО+СНИМКИ)

Някои компании разглеждат отделно риска от наводнение, възникнало от преливане на реки, язовири, морски вълни

 

Наводненията са едни от най-честите природни бедствия у нас и почти всяка година нанасят големи щети и вземат жертви. Началото на септември често поднася изненада на туристите и бизнесите на морето, защото този период често започва с бързи застудявания и по традиция е един от най-рисковите периоди за този тип бедствия, с наближаващата есен. 

Въпреки това, обаче, застрахованите срещу този риск имоти все още много малко, макар че цената на застраховката никак не е висока. Ако най-после сте решили да се застраховате или обмисляте подобна стъпка, сте се насочили в правилна посока. Ето някои особености на застраховка срещу наводнение.

Снимка: Румен Скрински
Видове наводнение

Рискът Наводнение е част от основното покритие на повечето имуществени застраховки на пазара. Това покритие най-общо включва рисковете Пожар и природни бедствия. Под природни бедствия се разбират буря, градушка, проливен дъжд, както и последиците от тях като паднали дървета и наводнение. Така това основно покритие ви осигурява защита от голяма част от наводненията, които се случват в България. Заедно с наводненията, в основното покритие на застрахователите се включват и редица други рискове.

Снимка: Аз, репортерът / Александър Николов

Важно е да се уточни обаче, че основното покритие не защитава от всички видове наводнения, или поне не в общия случай. Застрахователите разделят риска от наводнение на различни подвидове. Единият е горепосоченият – наводнение вследствие на порой, буря, градушка и подобни бедствия. Някои компании обаче разглеждат отделно риска от наводнение, възникнало от преливане на реки, язовири, морски вълни. 

Застраховането му може да се доплаща допълнително, въпреки че обикновено завишението в премията е символично. Трети тип е наводнението, причинено от спукване на водопровод или друга ВиК авария, или пък наводнението от съседи. Политиката на застрахователите по отношение на този вид наводнение също е различна. Някои го предлагат като допълнителен, избираем риск, който се доплаща, а други го включват в основното покритие.

Ако живея в рисков район?

Ако живеете в близост до река, язовир, море или друг воден басейн, вие се намирате в район с повишен риск и застраховката срещу преливане на водни басейни или морски вълни може да ви излезе малко по-скъпа.

Оскъпяването отново зависи от политиката на различните застрахователни компании. То може да е от 2 до 40 лв, а в редки случаи и повече. Цената зависи много от това какъв тип постройка застраховате, в каква близост се намира до водния басейн, за колко опасен се счита самият воден басейн, каква е историята на бедствията в района и на щетите по имота в последните години и т.н. В много редки случаи, ако застрахователите сметнат имота ви за твърде рисков, те може и да откажат да го застраховат или да ви предложат неразумно висока цена. Вероятността това да стане обаче е малка. Една компания може да откаже да го застрахова, но друга да се съгласи, казва "Инстрейд". 

Колко струва застраховка срещу наводнение?

В повечето случаи наводнението се застрахова като част от основното покритие срещу пожар и природни бедствия, което обикновено струва около 0,1 до 0,15 % от застрахователната сума.

Така ако искате да застраховате имота си за 100 000 лв, застраховката ще ви струва 100 – 150 лв на година. Разбира се, ако имотът ви е по-евтин, цената ще падне пропорционално.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии