1 USD
2.00516 BGN
Петрол
86.15 $/барел
Bitcoin
$19,008.1

Био ферма „Розино“: Имаме щети за хиляди левове след наводнението

Собственичката на био ферма Албина Ясинская разказва за businessnovinite.bg как пороят се е отразил на бизнеса в пострадалите райони

За собствениците на био ферма „Розино“ всичко се променя само за няколко часа в нощта на 1 септември, когато силните порои и наводнения, които откъснаха редица села в Карловско, унищожават голяма част от инфраструктурата на фермата им. В първия момент работниците не успяват да разпознаят, че този дъжд ще бъде различен от онези, който се излизват в района през последната седмица. Те пропускат първите тъмни часове, в които да започнат прибирането на животните и машините с надеждата, че дъждът ще отмине.

Био ферма "Розино" преди наводнението

До този момент бизнесът на Албина Ясинская произвежда био йогурт и прясно занаятчийско джелото по италианска технология като продуктът е класиран в престижните конкурси Топ 20 най-добри места за сладолед в света и Топ 50 най-добри локации за сладолед в Европа. Био ферма "Розино", където се отглеждат животните и се намира мандрата на семейството, е създадена през 2014 г. и се намира в Розовата долина, между Клисура и Розино. 

Огромните щети, които понася инфраструктурата само за няколко часа, включват комуникации, скъсани водопроводни мрежи, повредено електроснабдяване и канализация, както и загуба на малка техника и срутване на брега на реката.

Албина все още не може да оцени точните щети като паричен еквивалент и продължава да оглежда района, откривайки, че и черешовата им градина, която е близо до реката, също е пострадала сериозно. Към този момент загубите надвишават 100 хил. лв.

„Една година сигурно няма да стигне да се възстановим. Сигурно ще са ни нужни две. Миналата година пострадахме от пожар, тази от наводнение, икономическата ситуация също е проблем. Времето за възстановяване ще зависи от това колко бързо започнем да разчистваме“, каза Ясинская за businessnovinite.bg.

Снимка: Албина Ясинская

Производството на продуктите в мандрата продължава преработката без да спира и в момента след началото на бедствието, заради високото й разположение. Кравите са издоявани с помощта на генератор, а в последните часове собствениците успяват да подадат ток във фермата.

„Нямаме изгубени селскостопански животни по време на бедствието. Имаме само десетина крави, които се разболяха, защото мястото, на което бяха се напълни с вода и беше трудно да ги изкараме.  От домашните любимци имаме едно изгубено каракачанско куче, което предполагаме, че е било отнесено от потопа“, добавя собственичката на фермата.

Собствениците на успяват все още да започнат активно с чистенето. Разчистили са пътя с помота на няколко багера, за да отворят пътя за хладилната техника, която изнася продукцията от мандрите за да се изпълнят поръчките, направени от София, за да не развали.

„Реката все още е буйна и все още чакаме да падне нивото на реката, защото техниката потъва в мократа почва“, казва Албина.

Производството остава в експлоатация, но инфраструктурата изисква време и ресурси за възстановяване, като семейната компания се надява да запази темпа на изпълнение на поръчки.

Първоначално, когато Албина открива мястото, земята край Карлово се намира в тежко екологично състояние, а съществуващите стопански постройки - в окаяно. Тя кзва, че до този етап на разитие на бизнеса ги отвежда голямата любов към природата и животните, която ги амбицира да създадат място, изцяло отговарящо на нормите и стандарти за екология и хуманно отношение към отглежданите животни. По време на цялото строителство и реконструкция използват само рециклирани материали.

„За нас си казваме, че започваме пак от нула, което не е съвсем така, но възстановяването на инфраструктурата ще отнеме месеци“, каза тя.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Създадоха най-голямата пирамида от пластмаса в Гиза

Coldplay
+7

Галерии