1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Има 5 начина на учене, кой е вашият?

БГ Бизнес

Вижте спецификите на всеки начин

Може би сте чували, че всички реагираме различно на различни стилове на учене. Много проучвания показват, че когато става въпрос за ефективно запазване на информация, различните хора обикновено са привлечени от специфичен подход. И така, нека разгледаме по-подробно 5-те типа учащи, за да ви помогнем да разберете какъв тип сте вие.

Слухови

Слуховите (известни още като слухови или музикални) учащи предпочитат да чуват информация, за да могат да разберат напълно концепциите. Освен това този стил на учене, при който хората учат най-добре, е чрез слушане на указания и говорене на хора. Това означава, че тези обучаеми обикновено предпочитат да слушат лекции или онлайн класове, вместо да водят страници с бележки. Те могат също да четат нещата на глас, за да помогнат за по-доброто разбиране на материала. Страхотен, но прост пример за слухови учащи се е, когато трябва да запомнят телефонен номер, слуховият учащ първо ще го каже на глас и ще вземе под внимание (в мозъка си) как е прозвучало да го запомни.

Визуално

Визуалните или пространствените учащи обикновено запомнят информация най-добре, като гледат картини или изображения. Те също така са склонни да реагират добре на цветове и мисловни карти. Чудите ли се как работи това? Е, представяйки информацията визуално с изображения, учениците могат да се съсредоточат върху значението, да реорганизират и групират подобни идеи лесно и да използват визуалната си памет, за да учат. Ако смятате, че е по-лесно да разберете нещо, ако е в диаграма или с помощта на графики, вероятно сте визуален обучаващ се.

Снимка: iStock
Социални

При социалните учащи всичко е свързано с взаимодействие. Доказано е, че тези хора работят най-добре, когато участват в учебни дейности с други хора, като например да си задават въпроси или имат учебна група. Освен това други техники като срещи, партньорска проверка и семинари са страхотни предимства за социалните учащи. Това има много смисъл, тъй като социалните учащи процъфтяват, когато са сред хора. Следователно техните стилове на учене включват споделяне на знанията им с другите, но също така и изслушване на техните връстници. 

Логично

Логическите учащи се стремят да разберат мотивите зад нещата. Докато учат, логически обучаемите се стремят да използват списъци и статистики, за да схванат наистина концепциите. И така, хора, които обичат да използват мозъка си за логически и математически разсъждения, се казва, че те са логически ученици. В допълнение към това, което вече споменахме, вие лесно разпознавате модели и можете лесно да свързвате на пръв поглед безсмислени концепции. Логически обучаемите често клонят към класифициране и групиране на информация, за да им помогне да я разберат по-добре. Напълно логично е, че вие като логически обучаващ се отличавате с това, че правите сложни изчисления в глава си.

Физическо (кинестетично)

Физическите учащи са свързани с докосване и движение. Тези хора предпочитат физически техники, които да им помогнат да научат как работят нещата и защо. Флашкартите са страхотна техника за подпомагане на физически обучаемите да учат, защото въпреки че технически е визуална помощ, докосването и преместването на картите е физическо. Тези, които имат предпочитания към кинестетичното учене, се наричат „работници“ и много предпочитат практическото учене. Ако сте човек, който обича да се движи много, особено докато учи, тогава може би сте физически обучаем.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Галерии