1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Михаил Кръстев разкрива опасностите, които ще донесе Бюджет 2024 г.

Михаил Кръстев разкрива опасностите, които ще донесе Бюджет 2024 г.

От грешките в бюджета страдат най-вече гражданите, казва икономистът

"В Бюджет 2024 г. е заложен растеж на БВП от 3%. Можем обаче да бъдем скептични към тази прогноза, особено на фона на това, че моторът на европейската икономика- Германия, лакатуши между рецесия и стагнация, други европейски икономики също са с нисък растеж. В този случай България да бъде изключение от процесите е малко вероятно", така икономистът Михаил Кръстев коментира пред businessnovinite.bg проектобюджета, представен от министър Асен Василев.

Кръстев е категоричен, че дефицит от 3% е неоптимистичен. "Дефицит от 0% би бил най-оптимистичен. Това, че България се опитва да държи дефицити на горна граница и на ръба на правилата е нещо, което влияе негативно на публичните финанси", категоричен е той.

По думите му най-опасен елемент в проектобюджета е визията на Министерството на финансите за дългосрочно трупане на дефицити и наваксването им чрез оптимистично залагане в приходната част на бюджета и като тя не се изпълни, прибягването към вдигане на данъчната тежест върху бизнеса и физическите лица. Това е много опасен похват, смята Кръстев.

"Кампанията "Достъпно за вас", който тръгва по супермаркетите се прави заради сериозния проблем с инфлацията. Ние не можем да стимулираме потреблението и да се надяваме по този начин инфлацията да спадне. Инфлация се бори чрез намаляване на паричното предлагане, тоест правейки парите по-скъпи. Ако потреблението расте, няма как инфлацията да намалява", каза още Михаил Кръстев.

Повече вижте във видеото

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии