Идва ли краят на слънцезащитните кремове?

Ето какво сочат новите проучвания

 
С наближаването на лятото всички знаем, че трябва да имаме под ръка слънцезащитен крем, особено, когато сме на почивка. Дълго време експертите бяха категорични- намажете слънцезащитния крем и потърсете сянка в най-горещите часове на деня, за да предотвратите слънчево изгаряне, бръчки и, още по-лошо, рак на кожата.
 
Изглежда обаче има промяна във възгледите на експертите относно излагането на слънце, тъй като те признават, че има ползи от него: защото освен че помага на кожата ни да произвежда витамин D, ние също така вече знаем, че подобрява психичното ни здраве, че е полезно за зрението и помага за регулиране на нашите биологични часовници, което от своя страна засяга всички функции на тялото ни. Може дори директно да понижи кръвното ни налягане, пише Daily Mail.
Поради тази причина водещи експерти сега смятат, че всички трябва да се излагаме на слънце за кратко всеки ден – без слънцезащитен крем. Последният консенсус сред учените е, че липсата на слънце причинява повече смъртни случаи, отколкото самото излагане.
 
„Твърде дълго дерматолозите са били фокусирани върху рака на кожата. Това означава, че не сме обмислили задълбочено и правилно всички ползи за здравето от слънчевата светлина за всички нас“, казва Ричард Уелър, професор по медицинска дерматология в Университета в Единбург и почетен консултант дерматолог в NHS Lothian.
Според новите тенденции съветите за безопасност при слънчеви бани трябва да бъдат съобразени с тена на кожата. Хората с по-тъмен тен нямат толкова голяма нужда от слънцезащитни продукти. Както обяснява д-р Дерик Филипс, дерматолог-консултант в Лондон и говорител на British Skin Foundation: „В миналото нашите послания за безопасност се комбинираха в едно: всеки трябва да се покрива и всеки трябва да носи слънцезащитен крем с висок фактор. Но всичко е много по-сложно“.

Има случаи, в които хората с по-тъмен тен, получават рак на кожата на места по тялото, които не са били изложени на слънце. Въпреки това на всички поголовно се препоръчваше крем с висок фактор, а както се оказва – това изобщо не би ги предпазило от тези видове рак.
Анализ на QIMR Berghofer Medical Research Institute в Бризбейн, твърди, че излагането на слънце може да бъде както вредно, така и полезно за здравето и че рисковете се различават в различните групи. Ан Къст, професор по епидемиология на рака в университета, казва пред Good Health, че признаването на различните въздействия върху различните групи хора е „промяна в мисленето“. „На хората по-тъмна кожа вече не се казва, че имат нужда от рутинна защита от слънце“.
Ползите от плаж за тях надвишават рисковете. Те имат нисък риск от рак на кожата, но висок риск от дефицит на витамин D.
 
В същото време за всеки със светла или маслинена кожа, рисковете от излагане на слънце по отношение на рак на кожата все още надвишават ползите от витамин D – така че защитата от слънце все още се препоръчва, когато UV индексът е три или повече.“ UV индексът е a мярка за изгарящата способност на слънцето; често се показва в приложения за времето или uvindex.app.
„Общият съвет на дерматолозите досега е грешен – липсата на излагане на слънце причинява повече смъртни случаи, отколкото самото излагане на слънце“, твърди професор Уелър. Той цитира проучване от 2014 г. в Journal of Internal Medicine, което анализира данни от повече от 29 000 жени в Швеция и заключава, че избягването на слънчева светлина води до по-висока обща смъртност.
Професор Уелър казва, че склонността ни да си набавяме слънчева светлина и витамин Д за две седмици някъде по морето през лятната ваканция е вредна и това води до изгаряния. „Вместо това трябва да се стремим към кратко излагане на слънце без защита всеки ден – ползите са много, а рискът – нисък“, допълва той.

Изследване на Манчестърския университет издига хипотезата, че десет до 15 минути излагане на слънце дневно през пролетта и лятото трябва да осигури достатъчно витамин Д, за да се избегне дефицит през цялата година. За по-мургавите за същия ефект, ще са нужни 25 до 40 минути. 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст