1 USD
1.85001 BGN
Петрол
116.578 $/барел
Bitcoin
$20,758.7
Последвайте ни
1 USD
1.85001 BGN
Петрол
116.578 $/барел
Bitcoin
$20,758.7

Бизнесменът Христо Борисов освободи служителите си, за да се включат в протестите

БГ Бизнес
 

Той коментита трудностите на бизнес средата в България

За нас е изключително демотивиращо да гледаме как хората, които се опитват да направят промяна в момента не получават подкрепа, каза Христо Борисов, основател на първия български стартъп, оценен на един милиард долара, който обяви днес във Facebook, че ще освободи служителите си от работа, за да отидат на протеста в подкрепа на Кабинета „Петков“.

Той разказа, че стартиращите компании в България минават през много трудности, а неговата компания Payhawk, основана преди 4 години е изцяло финансирана от инвеститори с външен капитал, които са нямали никакво доверие към България.

„Изключително трудно ни беше в периода 2018 до 2021г. да успеем да привлечем инвеститори, защото те нямат доверие в България. Те казват: „Ние не знаем много за България, но знаем, че корупцията е на много високо ниво. Знаем къде се намирате като свобода на медиите, знаем, че има изключително много проблеми, които се случват в тази държава и нас това ни притеснява и това за нас е много голям проблем, защото рисковият капитал е нещо, което се гради върху доверие в системата“, каза Борисов за причината, поради която инвеститорите са отказвали финансиране на компанията.

По негови думи усилията, които трябва да се положат от стартираща компания в България са 4-5 пъти повече, от тези, които полагат, компаниите, базирани в Западна Европа.

„Ние минахме през 62 отказа на инвеститори, които не искаха да инвестират в България и в нашата компания, с този мотив“, допълни Борисов.

Той разясни, че причината да се присъедини в подкрепа на протеста са подобрените икономически резултати и бизнес средата и изтъкна подобреният Fitch рейтинг и обясни, че това е важен фактор, който гледат чуждите инвеститори.

„Че не мога да отговоря конкретно искам да кажа знаете, у нас се шири мнението, че в България не можеш да правиш бизнес без политически чадър, без политическа подкрепа, без някаква колаборация с властта“, обясни той.

В пост във Facebook по-рано днес Борисов опроверга твърдение на депутата Радомир Чолаков от ГЕРБ, че компанията му е създадена през 2018-та по времето на тяхното управление тогава е можело да се създават компании на стойност 1 млрд. долара без никой да им пречи.

Борисов изтъкна няколко основни опровержения по този повод:

„Чакахме с месеци през 2018-та, за да има търговски регистър и да получим първата инвестиция.“

„Над 60 инвеститора отказваха да инвестират в стартираща компания от България, защото не вярваха, че сме способни да направим успешна компания на пазарен принцип.“

„15 дни преди да фалираме през 2019-та успяхме да привлечем един от най-успешните инвеститори в Европа, който учтиво ни обясни, че трябва да прехвърлим собствеността си в Лондон, където законите се спазват, иначе няма да инвестират.“

„Отне ни 8 месеца да си отворим фирмена банкова сметка в Лондон, защото сме от България

"550 млн. лева инвестиции не са в българската банкова система, защото тук банки фалират и наказани няма.“

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Tesla Model Y - една от едва 20-те коли в света с подпис на Илон Мъск е в България

Coldplay
+6

Галерии