1 USD
1.88514 BGN
Петрол
83.63 $/барел
Bitcoin
$16,548.9

Кои стоки поскъпват най-бързо?

БГ Бизнес
 

Есента донесе увеличение в цените на пилешкото и ориза

Непрекъснато чуваме за увеличаващата се инфлация, която обхваща всички стоки, но колко всъщност са поскъпнали отделните хранителни продукти?

Цените на храните особено спрямо пандемичната 2020 г. са наистина доста по-високи към момента. Доматите например да едни от най-поскъпналите стоки. За една година са поскъпнали с 60%, а спрямо 2020 г. цената им се е удвоила. Килограмът преди две години е бил 1,30 лева, а сега е 2,50 лева на едро. На дребно увеличението дори е повече от двойно.

Другият бързо поскъпващ продукт с бананите. Те са поскъпнали с близо левче за две години. Същото е положението и с гроздето.

Захарта е поскъпнала почти двойно за две години и сега цената й на едро е 2,50 лева. Килограмът сирене е поскъпнал с 4 лева от 2020 г. досега.

Към момента олиото продължава да държи висока цена, въпреки данните, че ще поевтиява. Литърът на едро е 4,80 лева, като цената е двойно по-висока спрямо 2020 г. 

Със започването на есента се наблюдава увеличение на някои стоки. Такива са оризът, фасулът и пилешкото месо. Фасулът е най-скъп в Ямбол и Благоевград, а пилешкото в Шумен  Силистра, където килограмът се продава да 7 лева на едро.

Автор: Десислава Боцева

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии