Храни, които може да ядете и след срока на годност

Храни, които може да ядете и след срока на годност

Как правилно да съхранявате основни хранителни продукти

 

Често срещано погрешно схващане е, че датата, отпечатана върху пакетираната храна, е твърд краен срок, след който трябва да я хвърлите. Много малко са храните, които имат твърд срок на годност, който трябва да се спазва.

Както Пол ВанЛандингам, старши преподавател в Центъра за управление на храни и напитки към университета Джонсън и Уелс, обясни в интервю за WebMD, тези числа се отнасят по-скоро за качеството на храните, отколкото за безопасността на храните.

Когато става въпрос за тези хранителни продукти, често можете да пренебрегнете датата на опаковката.

Можете да съхранявате сухи тестени изделия в кутии една до две години след отпечатаната им дата.

Прясна (неварена) паста – вида, който често ще намерите в хладилната част на супермаркета до италианското сирене – е годна само четири до пет дни след датата, отпечатана на опаковката. Когато се замрази, обикновено се съхранява от шест до осем месеца, пише Business Insider.

Обикновено сварената паста, суха или прясна, може да се съхранява седем дни в хладилника. Във фризера обикновено ще остане свежа за шест до осем месеца.

Когато не е отворена, зърнената закуска издържа шест до осем месеца след датата на кутията.

Ако се отвори, любимата ви зърнена култура обикновено ще остане свежа между четири и шест месеца.

За разлика от тях, варени зърнени храни като овесени ядки ще се съхраняват само четири до пет дни в хладилника, след като бъдат приготвени.

„Зърнените култури наистина не се развалят. Няма чак толкова голям проблем с качеството. Ако оставите кутията си със зърнени храни отворена, тя може да остарее, но все пак няма да се разболеете от това“, казва Емили Броуд Лейб, директор на Harvard Food Law & Policy Clinic.

Снимка: iStock

Без значение каква е датата на картонената опаковка, можете да използвате яйцата в рамките на три до пет седмици след закупуването им.

„По отношение на свежестта, една компания може да постави срок на годност или срок на най-добра употреба върху картонената кутия. Няма регламент за това. Датата е добър индикатор за свежест“, обяснява Кевин Мърфи, експерт по безопасност на храните и санитарни условия и професор и председател на хотелиерските услуги в Rosen College of Hospitality Management на Университета на Централна Флорида.

„Колкото повече наближавате датата, толкова по-малко пресни ще бъдат яйцата. Но това, че сте достигнали тази дата или сте я надхвърлили, не означава, че яйцата са непременно лоши“, добави той.

Суровото месо и домашните птици се запазват дълго след срока на годност, ако ги замразите.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст