Храни, които експертите в хранителната индустрия избягват

Храни, които експертите в хранителната индустрия избягват

Ето какво казват учените за тези храни

 

Колко здравословни или не са определени храни за нас е горещо обсъждана тема сред експерти и потребители и няма лесни отговори. Но когато експерти по безопасност на храните казват какво избягват да ядат, то трябва да обърнем по-специално внимание.

Всеки може да получи хранително отравяне, но някои хора имат по-висок риск да се разболеят и да развият тежко заболяване. Те включват хора над 65-годишна възраст, деца под 5-годишна възраст, бременни жени и хора с отслабена имунна система. Тези лица може да се нуждаят от допълнителни предпазни мерки.

Ето част от нещата, които хранителните експерти споделят, че избягват:

Кълнове

Дъг Пауъл, професор по хранителна безопасност в Държавния университет на Канзас обяснява, че кълновете са били в основата на 40 процента от случаите на бързо разпространение на хранителни инфекции през последните 20 години и толкова пъти са били причина за спиране на храни, че "просто не си струва риска", пише today.com.
Кълновете - люцерна, боб, леща или детелина - могат да добавят приятна хрупкавост към ястията, но яденето им сурови или дори леко сварени е твърде рисковано за тези експерти. Всеки суров продукт има потенциала да съдържа болестотворни патогени, поради което е важно да се мият плодовете и зеленчуците, преди да се консумират, казва д-р Кийт Шнайдер, професор в отдела по хранителни науки и хранене на човека в Университета на Флорида. 
Кълновете изискват топли, влажни условия, за да растат, което също е идеално за растежа на патогени като E. coli, салмонела или листерия.

Сурово мляко

„Има някаква мания за изцяло натуралните продукти от сурово мляко. ... За мен това не е храна, това е предизвикателство“, казва Шнайдер.

Суровото мляко не е пастьоризирано, добавя Шнайдер - процес, който загрява млякото до определена температура, за да убие бактериите. 

„Това е суров селскостопански продукт, който излиза от вимето на крава и има голяма вероятност вимето да се замърси и бактериите да се пренесат в млякото“, обяснява Шнайдер.

Бизнес Видео Подкаст