1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Харчим 108 лв. за великденска трапеза. Повече ли е от миналата година?

Харчим 108 лв. за великденска трапеза. Повече ли е от миналата година?

Експерти очакват спад в цената на основен зеленчук, заради пренасищане на пазара

 

Спад в цените на основните храни и сезонните плодове и зеленчуци за първи път от месец насам, показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Означава ли това обаче по-малки разходи за Великденските празници?

По думи на председателя на комисията Владимир Иванов основните хранителни продукти, включително основните плодовете и зеленчуците, са малко по-евтини в сравнение със същия период на миналата година:

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

"Ако всичките ги съберем - при зеленчуците имаме 2 лв. по-малко, при основните хранителни продукти – 1 лев. Като цяло потребителската кошница, ако от всичко купим по единица, 108 лв. – за сравнение миналата година е 111 лв. Това е под 2%. Намалението е незначително и малко, но важната новина е, че имаме стабилно и устойчиво равновесие на взаимодействието и няма тенденция, която да показва, че ще видим някакви резки изменения. Годината върви доста добре като климатично изпълнение към момента. На практика ще имаме едно пренасищане на пазара", казва той, цитиран от БНР. 

Според експерта на пазара се очаква дори пренасищане с краставици. В този смисъл той прогнозира спад на цената им до един месец.

Снимка: Ладислав Цветков

По думите му салата е с 16% под нивата от миналата година, олиото – с около 20%, яйцата с около 5%. При млечните продукти се наблюдават почти същите равнища.

"Ще наблюдаваме може би същата ценова стойност на трапезата", изчисли председателят на Комисията по стоковите борси и тържищата и препоръча на хората да не купуват стихийно и да пазаруват информирано, за да не участват в лоши търговски практики. Той апелира да купим български продукти за нашата трапеза, за да подпомогнем родните производители.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии