1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Готвят компенсации за ползващите транспорт, вижте кой ще може да се възползва

Отстъпката от 25 ст. при горивата ще продължи и след Нова година

Работим по мерки, които да се финансират от изземването на свръхпечалбите на "Лукойл" в България. Компанията вече внесе 50 милиона лева авансово по сметките на българската държава. С тези пари ще се фокусираме върху мерки, касаещи обществения транспорт", обяви министърът на икономиката Никола Стоянов в "Тази сутрин" по bTV. 
 
По думите му тези мерки няма да могат да заработят от 1 януари, затова мярката за купуване на гориво с 25 стотинки отстъпка за всички физически лица ще продължи и след Нова година. Разликата е, че тя вече ще се финансира от свъхпечалбата на „Лукойл“, а не от държавния бюджет.
 
С парите от данъците на „Лукойл“ държавата ще финансира компенсации за най-бедните при ползването на обществен транспорт. 
 
Най-бързо това може да стане за хората, които пътуват с влак, каза Стоянов. Помощта ще бъде под формата на документ за намаление при купуване на билети и карти за БДЖ. Работи се върху подобни намаления при ползването на междуградски автобусни линии и градски транспорт, на първо време в София и другите големи градове. 
 
Целево помощта ще е насочена към хората с доходи до 1000 лева. Те ще трябва да заявят от кои преференции искат да се възползва. Ще им се издава документ, най-вероятно от общината, каза министърът.
 
Той очаква новите компенсации да продължат поне до края на 2023 г. 
 
 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии