1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Готвят сериозни промени при регистрацията на автомобили у нас

Готвят сериозни промени при регистрацията на автомобили у нас

Ето какво ще се промени

 

Подготвят се нововъведения при регистрацията на автомобили у нас. Междуведомствена работна група, в която участват представители на МВР, ИА "Автомобилна администрация“ и Министерство на електронното управление, е изготвила предложения за дигитализация на регистрацията на автомобили. Това става ясно от отговор на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов към народния представител Божидар Божанов от ПП-ДБ.

Предприетите действия включват свързване на системите на МВР и "Автомобилна администрация“ за обмен на информация от удостоверяването на одобряване на пътни превозни средства, издавано от агенцията, в хода на първоначална регистрация на нови автомобили.

Освен това се разработва програма за първоначална регистрация на нови коли чрез използването на дигитални сертификати.

Работната група разработва и нова информационна справка със свободен достъп в Портала за електронни административни услуги на МВР, чрез която да се проверява статута на регистрация на колата – дали е валидна или прекратена, която ще предоставя на гражданите информация за актуалното състояние на регистрацията на автомобила. 

Министърът напомня, че последните промени в наредбата, целящи подобряване на административните услуги, свързани с регистрацията на пътни превозни средства, касаят идентификацията им и монтаж на табели с регистрационен номер извън пунктовете за регистрация.

В момента има възможност за онлайн заявяване на регистрация на автомобила и за прекратяването й чрез Портала за електронни административни услуги на МВР, но само с квалифициран електронен подпис.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии