1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Отново: Газ има, няма къде да го разтоварим

БГ Бизнес

Разчитаме на турските терминали, каза Росен Христов

България преговаря да резервира капацитет от 1 млрд. куб. м газ на година на турските терминали за втечнен газ, включително и за транзит през транспортната мрежа на турската газова компания "Ботас" (Botas) до българската граница. Това каза служебният министър на енергетиката Росен Христов пред журналисти.

Това е много важно, защото ние вече нямаме такъв голям проблем с доставките на танкери. Имаме предлагане на танкери, нямаме къде да ги разтоварваме, изтъкна той, цитиран от БТА.

По думите му гръцкият терминал в Ревитуса е претоварен и е много трудно там да се резервира. Едното решение е да се резервира капацитет на терминала на гръцкия терминал в Алексанруполис. От 2024 г. там има резервирани 1 млрд. куб. метра, но трябват поне още 1 млрд. куб. метра, които да са сигурни, за да се обезпечат доставките за България. Това е възможно само в Турция. 

"Доставките за 2023 г. вече са обезпечени чрез доставки на терминалите на Ревитуса, в края на 2023 г. може да се договорят такива в Турция от края на 2023 г. и 2024 г. нататък", уточни Христов.

"Турската оферта е, че тези 1 млрд. куб, метра може да се доставят на всичките им терминали. Задачата на България е да вкара танкера в турски води, след което те го поемат и разтоварват, където могат. Министърът даде за пример, че ако стане някоя авария на гръцкия терминал в Ревитуса, процесът по доставките ще се прекъсне, докато в Турция, ако нещо стане на някой от терминалите, те си имат ангажимента да разтоварят танкера, където намери", каза още служебният енергиен министър. 

"Булгаргаз" ще сключва отделни сделки с доставчици на втечнен газ. Това се прави, за да се осигури неруски газ, допълни Христов и обясни, че в Турция има и руски газ. "Ние като твърдо ангажирани да минимизираме зависимостта си от Русия, резервирането на капацитет ни дава възможност, ние да си избираме доставчиците на газ", коментира Христов.

 

 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии